Φαρμακεία: Κλειστόν μέχρι νεωτέρας

Σε απεργία διαρκείας βρίσκονται από σήμερα οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, ενώ ανοικτά θα παραμείνουν έως τις 14:30 τα φαρμακεία της πρωτεύουσας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) και μέσως μετά, ξεκινούν απεργία διαρκείας,

οπότε θα λειτουργούν μόνο τα διημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα. Το απόγευμα ο ΦΣΑ θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται εντόνως για μία σειρά διατάξεων που, όπως σημειώνουν, ανοίγουν τον δρόμο για δημιουργία «αλυσίδων», αλλά και για τη λειτουργία φαρμακείων εντός σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα, στο πολυνομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί τα επόμενα 24ωρα στη Βουλή και ο στόχος είναι να έχει ψηφιστεί έως τη Δευτέρα, περιλαμβάνεται διάταξη που επιτρέπει σε φαρμακοποιούς να κατέχουν περισσότερες της μιας άδειες ίδρυσης φαρμακείου, ενώ αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τα ποσοστά συνιδιοκτησίας στις περιπτώσεις συμπράξεων φαρμακοποιών. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, ακόμα και σούπερ μάρκετ, ενώ αίρεται η απαίτηση για ελάχιστο εμβαδόν του φαρμακείου. Παράλληλα, στο κείμενο πολυνομοσχεδίου που ήρθε σε γνώση των φαρμακοποιών προβλέπεται η κατάργηση των χωροταξικών κριτηρίων ίδρυσης φαρμακείων, γεγονός που, όπως τονίζουν, εγκυμονεί τον κίνδυνο συγκέντρωσης όλων των φαρμακείων στο κέντρο.

Τέλος, αλλαγές προβλέπονται και στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, καθώς η κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερη «ελευθερία» κινήσεων σε φαρμακεία που ακολουθούν το «διευρυμένο ωράριο» (λειτουργούν και απογεύματα Δευτέρας - Τετάρτης και τα Σάββατα), σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που θα ακολουθούν, ενώ απελευθερώνει και τη λειτουργία όλων των φαρμακείων το Σάββατο – στο πρότυπο που εφαρμόζεται ήδη σε πολλούς δήμους της χώρας, π.χ. στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα μόνο στην Αττική «διευρυμένη λειτουργία» έχουν δηλώσει περίπου 500 φαρμακεία και κάθε ημέρα, πλην των εφημερευόντων, μένουν ανοιχτά έως τις 11 το βράδυ περίπου 70 φαρμακεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα