Φάκελος Απορρίμματα: Στα χέρια ιδιωτών τα σκουπίδια

Στην τελική φάση μπαίνει το σχέδιο υλοποίησης τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, όπως ανακοίνωσε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ που συνεδρίασε στις 25 Οκτωβρίου, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου», με κινήματα πολιτών να εκφράζουν την αντίρρησή τους στα «φαραωνικά έργα», που «γίνονται σε συνθήκες αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας», όπως αναφέρουν. 

Από τον Στράτο

Ιωακείμ  

Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται η σταδιακή ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων, με τη σύμφωνη γνώμη και της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, που στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πρόταξε σε περίοπτη θέση τις εν λόγω δράσεις. Η απόφαση της Διυπουργικής ελήφθη ύστερα από αίτηση που υπέβαλε στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για την ένταξη τεσσάρων έργων σε Δυτική Αττική (Φυλή, Άνω Λιόσια), Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική Αττική.

«Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Κεντρική Διοίκηση και τους συναρμόδιους φορείς, θα προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να ξεπεράσουμε τα εμπόδια χρηματοδότησης και να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο. Πρόκειται για έργα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας: και εδώ να τονίσω ότι κανένας από τους υπαλλήλους που εργάζονται στον Σύνδεσμο δεν θα χάσει τη θέση του, ενώ δημιουργούνται νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός στις 30 Οκτωβρίου, στη 16η Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΣΝΑ.

Σε μια προσπάθεια να ξεδιπλώσουμε το κουβάρι με τα σκουπίδια της Αττικής και όχι μόνο, απευθυνθήκαμε στην «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων». Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται από επιστήμονες και απλούς πολίτες, που έχουν ψάξει σε βάθος το θέμα. Σε πρώτη φάση για να γίνει το ζήτημα όσο το δυνατόν πιο κατανοητό ζητήσαμε να μάθουμε πως λειτουργεί η αποκομιδή των απορριμμάτων σήμερα. Ο κ. Τάσος Κεφαλάς, μέλος της πρωτοβουλίας και μηχανικός στο επάγγελμα, μίλησε στην «Αττική free press» για την υφιστάμενη δομή, όπως αυτή έχει καταγραφεί: 

Ο υφιστάμενος σχεδιασμός

Τοπικά: Κάδοι συλλογής σύμμεικτων, μπλε κάδοι ανακύκλωσης (με κεντρική διαχείριση), διάσπαρτοι κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού (ΕΣΔΚΝΑ) και σταθμοί μεταφόρτωσης.

Κεντρικά:

• ορισμένα κεντρικά ΚΔΑΥ (Ασπρόπυργος-Φυλή-Κορωπί-Ελευσίνα-Μαρούσι), που έχουν δυναμικότητα περίπου 300.000 τ./έτος. Στην πράξη, ωστόσο, συγκεντρώνουν περίπου 200.000 τ./έτος.

• μονάδα μηχανικής επεξεργασίας σύμμεικτων (ΕΜΑΚ Ι) στη Φυλή, δυναμικότητας περίπου 360.000 τ./έτος (δεν λειτουργεί πλήρως), η οποία παράγει κυρίως RDF, αλλά και κομπόστ, κάποια ανακυκλώσιμα υλικά και υπόλειμμα (για ταφή). Για ταφή πηγαίνει και το παραγόμενο RDF.

• για τις ανάγκες της ταφής λειτουργεί το τελευταίο κύτταρο του ΧΥΤΑ Φυλής, το οποίο με

Keywords
Τυχαία Θέματα