«Φαγωμάρα» στη Βουλή και απόσυρση άρθρων

Μετά από τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, το πρωί της Παρασκευής (20/12), απαλείφονται από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς φορολογικές διατάξεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός επέμεινε, ωστόσο, στη συζήτηση και ψήφιση -με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος- του επίμαχου άρθρου 7 του νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ανάμεσα στις οποίες και οι

διατάξεις τα πρόστιμα και τους τόκους που θα επιβάλλονται για ληξιπρόθεσμα χρέη.
Με την επανέναρξη της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου -η οποία είχε διακοπεί, μετά από τις διακομματικές αντιδράσεις βουλευτών ώστε να συνεννοηθεί η κυβέρνηση ποιες ρυθμίσεις θα αποσύρει- ο κ. Στουρνάρας «πήρε πίσω» τα άρθρα 10, 11 και 13 και τις παραγράφους από 1 έως 18 του άρθρου 9. Το άρθρο 10 που αποσύρθηκε από τον υπουργό αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΠΑΕ προς το Δημόσιο. Το άρθρο 11 που αποσύρθηκε επιφέρει τροποποιήσεις στην Οργάνωση και Λειτουργία του Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών. Το άρθρο 13, που επίσης αποσύρθηκε, προβλέπει ότι η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων συγχωνεύονται σε μια Γενική Διεύθυνση. Ως προς τις παραγράφους του άρθρου 9 που αποσύρθηκαν, αυτές αφορούσαν θέματα του ΤΑΙΠΕΔ.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Παρά την απόσυρση διατάξεων από τον κ. Στουρνάρα, η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στις ενστάσεις της. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε ότι μπορεί να αποσύρθηκαν διατάξεις αλλά παραμένει η φιλοσοφία της κυβέρνησης να «νομοθετεί μέσα στην τούρλα του Σαββάτου». Κατήγγειλε, ειδικότερα, το άρθρο 11 για τις ΠΑΕ (σ.σ. αποσύρθηκε από τον υπουργό Οικονομικών) λέγοντας ότι μυρίζει συμφέροντα Μελισσανίδη.
Την αντίθεσή της για το γεγονός ότι παρέμεινε το άρθρο 7 στο νομοσχέδιο εξέφρασε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ), ενώ ο Τέρενς Κουΐκ (ΑΝ.ΕΛΛ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιβάλλει εκβιαστικά διλήμματα στο κοινοβούλιο. Τις διευκρινίσεις του κ. Στουρνάρα για τις διατάξεις που επείγει να ψηφιστούν απέρριψε και η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να εξηγήσει ποια είναι η χρονική πίεση, ώστε η κυβέρνηση να επιδιώκει να ψηφίσει διάταξη με την οποία απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη, αστική και ποινική, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ.

Αντιδράσεις από τη συμπολίτευση

«Υπερβολικές» χαρακτήρισε τις διατάξεις για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών η Ντόρα Μπακογιάννη και εκτίμησε ότι «10% πρόστιμο είναι αδιανόητο να το καταβάλει κάποιος, έστω και αν χρωστάει λίγα χρήματα».

Αλλά και ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ) σχολίασε ότι τα πρόστιμα είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Μετά τις διευκρινίσεις του υπουργού Οικονομικών, οι δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες συζητείται το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ενέκριναν κατά πλειοψηφία τη συζήτησή του, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Νωρίτερα, σήμερα (20/12), η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης να συζητηθεί ως κατεπείγον το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, καθώς περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις!

Η Επιτροπή προχώρησε σε ολιγόλεπτο διάλειμμα προκειμένου να συμφωνηθεί ποιες διατάξεις του νομοσχεδίου θα συζητηθούν.

Πυρά εντός και εκτός κυβέρνησης

Εν τω μεταξύ, ομαδικά πυρά από βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και αντιπολίτευσης δέχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και συνολικά η κυβέρνηση για τον τρόπο που επιχειρεί να νομοθετήσει. Οι βουλευτές κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής εμφανίστηκαν αιφνιδιασμένοι καθώς περίμεναν ένα μικρό νομοσχέδιο που θα περιορίζεται στις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και για το ΦΠΑ εστίασης γι αυτό και αρχικά είχαν δεχθεί με ήπιες αντιδράσεις τον κατεπείγοντα χαρακτήρα. Αντ’ αυτού παρέλαβαν ένα πολυνομοσχέδιο – σκούπα.
Είναι ενδεικτικό ότι οι βουλευτές της ΝΔ εξήγησαν ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να συζητήσουμε διατάξεις που δεν έχουν καταληκτική ημερομηνία 31.12… αυτό το νομοσχέδιο αδικεί την προσπάθεια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς» ενώ του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν ότι «εμείς δια όλες τις άλλες διατάξεις είμαστε επιφυλακτικοί εως αρνητικοί».
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για «διαδικασίες εκτροπής. Εν κρύπτω φέρνετε θέματα που δεν έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα αλλά αποτελούν δωράκια σκάνδαλα σε μεγάλα συμφέροντα ακόμα και χαριστικές ρυθμίσεις για ΠΑΕ … απαράδεκτα πράγματα. Να αποσύρετε το ν/σ καταστρατηγείτε το Σύντηγμα και δεν έχετε δικαίωμα να προσβάλετε τους συναδέλφους»
Από την πλευρά του ο κ. Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι «για τις διατάξεις των πλειστηριασμών, ΦΠΑ και αναπηρικών συντάξεων, όλοι συμφωνούμε για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα τους» και πρόσθεσε «για τον ΚΕΔΕ: αφορούν προσαρμογή διατάξεων περι βεβαίωσης και είσπραξης του κώδικα που ήδη ισχύει. Εάν δεν ισχύσουν όπως προβλέπονται τότε δεν θα έχουμε εναρμόνιση. Ο αρμόδιος υπουργός είναι ολομέλεια θα έρθει για να εξηγήσει. Μην νομίζετε ότι ντε και καλά θέλουμε να φέρουμε διατάξεις με κατεπείγοντα χαρακτήρα. Υπάρχουν προθεσμίες και μνημονιακές υποχρεώσεις. Οτιδήποτε είναι κατεπείγον και μνημονιακές υποχρεώσεις πρέπει να ψηφιστεί όλα τα άλλα μπορούν να πάνε πιο πίσω».
Νωρίτερα, ο κ. Τέρενς Κουίκ μίλησε για «φασισμό» και για «παράσταση θεάτρου που πλέον έχει τελειώσει». Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης «Διαφωνούμε κατηγορηματικά και καταγγέλλουμε τη διαδικασία που μεθοδεύει η κυβέρνηση. Ευτελίζετε κάθε έννοια Δημοκρατίας… Αυτό το ν/σ πέρα από την άρση προβλέψεων, ανοίγει ένα παράθυρο για πλειστηριασμούς που σε ένα χρόνο θα είναι μπαλκονόπορτα με απαιτήσεις από την τρόικα».
Ο κ. Θάνος Μωραϊτης είπε «Η κυβέρνηση δεν σέβεται τη λειτουργία του κοινοβουλίου, περιμέναμε χθες ρύθμιση για πλειστηριασμούς, παίρνουμε πολυνομοσχέδιο… δεν μπορεί στο παρά 1 να νομοθετούμε, θα παρακαλούσα να επικεντρωθούμε στο θέμα πλειστηριασμών, δεν μπορούμε να χάσουμε λεπτό, για όλα τα υπόλοιπα μπορούν να έρθουν σε άλλο ν/σ και να λυθούν τα θέματα».

Και η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε έντονα στις διατάξεις που προσπάθησαν να περάσουν τα υπόλοιπα υπουργεία στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς με τον Πάρι Κουκουλόπουλο να υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει μόνο τις επείγουσες διατάξεις, για τις άλλες είπε πως οι πράσινοι βουλευτές είναι από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί.

Για «πονηρές» διατάξεις στο νομοσχέδιο, που δεν είναι δυνατόν να ψηφιστούν, έκανε λόγο νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι έτσι όπως φέρνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο ευτελίζεται κάθε έννοια δημοκρατίας.

Υπερασπίστηκε τα άρθρα 16 και 17 ο Γ. Μιχελάκης

Τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς (άρθρα 16 και 17) υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μιχελάκης ως εξαιρετικά επείγουσες, καθώς αφορούν στη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των ΟΤΑ.
Κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, ο κ. Μιχελάκης έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τις διατάξεις της αρμοδιότητάς του και ειδικότερα:

- Με την πρώτη ρύθμιση για τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που αποδίδονται στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτρέπεται στους δήμους να κλείσουν τους ισολογισμούς τους και να μπορέσουν να καταρτίσουν τους νέους του 2014.

- Με τη δεύτερη ρύθμιση προβλέπεται -με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών- να καθοριστεί το βέλτιστο ποσοστό παρακράτησης της ΣΑΤΑ υπέρ του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», ενόψει της ολοκλήρωσής του.

Όπως είπε ο υπουργός, ο επείγων χαρακτήρας της ρύθμισης έγκειται στο ότι απαλείφεται ο κίνδυνος όχι απλώς να μην απορροφηθούν τα κονδύλια για το 2013 αλλά να χαθούν οριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα