Εξοργισμένοι κάτοικοι και Δήμαρχοι για τον καταυλισμό μεταναστών στο Ελληνικό – Οι αντιδράσεις

Πολλές αντιδράσεις προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και ειδικότερα με η μετατροπή του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό σε κέντρο προσφύγων και μεταναστών.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες και το video που δημοσιεύει το vimaonline.gr όχι μόνο δεν θα κλείσει -μετά και τα περιστατικά βίας στις εγκαταστάσεις του χόκεϋ αλλά και του Ταε Kβον Ντο- ο χώρος φιλοξενίας μεταναστών στις εγκαταστάσεις του χόκεϋ αλλά η κυβέρνηση ετοιμάζει κι άλλους μέσα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού αφού ιδιωτικά συνεργεία με την συνδρομή αξιωματικών της αεροπορίας διαμορφώνουν τα πρώην υπόστεγα συντήρησης αεροσκαφών (τολ) προκειμένου να φιλοξενήσουν μετανάστες.

Όπως είναι φυσικό οι δήμαρχοι της περιοχής αντιδρούν και θέτουν ερωτήματα για την καταλληλότητα των χώρων, για το ποιος θα αναλάβει τη φύλαξή τους, αν οι άνθρωποι που φιλοξενούνται εκεί θα μπορούν να μπουν και να βγουν όποτε θέλουν, για πόσο καιρό θα μείνουν, τι θα συμβεί αν συνεχιστούν οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο και το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας; Ερωτήματα εύλογα που απαιτούν απαντήσεις τις οποίες τουλάχιστον επί του παρόντος οι κυβερνητικοί παράγοντες φαίνεται πως δεν διαθέτουν.

Συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών

Το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών υπήρξε συνάντηση μιάμισης ώρας του κ. Μουζάλα με τους δημάρχους των νοτίων προστασίας της Αθήνας με τις δύο πλευρές να μην αποκλείουν να προταθούν από τους δήμους άλλοι χώροι εκτός του Ελληνικού.

Όπως είπαν και το απόγευμα μπορεί να καταλήξουν σε μια τελική λύση με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και με μικρές υποχωρήσεις και των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε τους δημάρχους λέοντας ότι δείξανε πολύ καλή διάθεση να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και όπως είπε το απόγευμα στις 17:00 θα ανακοινωθεί η τελική λύση.

Τρέχει η κυβέρνηση για τα hotspots

Η κυβέρνηση επισπεύδει και τη δημιουργία των hotspots στα νησιά σε μια προσπάθεια να δείξει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι των Ευρωπαίων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.

O Αλέξης Τσίπρας θα έχει νέα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Για το σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί αύριο σε Λέρο και Χίο για να επιβλέψει την προετοιμασία των κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών με την εμπλοκή αυτήν τη φορά και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί τρία στρατόπεδα για να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα πρώτης υποδοχής (hotspots) στη Λέσβο (Παραδέλι), στη Λέρο (Λεπίδα) και στην Κω (Λινοτόπι), ενώ έχουν διατεθεί μηχανήματα και υπηρεσίες για τη διαμόρφωση των hotspots σε Λέσβο, Λέρο, Κω και Χίο. Με τη βοήθεια του Στρατού Ξηράς έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του hotspot Λέρου, με τη μεταφορά 110 οικίσκων.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει νέα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πρόβλημα φαίνεται να προκάλεσαν στο Μαξίμου και οι χθεσινές δηλώσεις-διαρροή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για σχεδιαζόμενη τριμερή διάσκεψη για το προσφυγικό τον Φεβρουάριο, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Βερολίνο αρχικά έδειξε να αποδέχεται τη συνάντηση, αλλά το Μαξίμου επιθυμεί η συνάντηση να τεθεί υπό την αιγίδα είτε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είτε της Κομισιόν κι επειδή ακομη δεν έχει αποσπάσει το Ο.Κ. των βρυξελλών θεωρεί άκαιρη τη δημοσιοποίηση του θέματος.

Τι λένε οι δήμαρχοι για το Ελληνικό

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτου, που είπε πως πλέον ο Δήμος βρίσκεται σε «θέση μάχης».

«Εξέφρασα τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες μου στα σημεία που έπρεπε να θίξω. Στο Ελληνικό, στο πρώην αεροδρόμιο, ο λαός περιμένει κάποια στιγμή να δει εργοτάξιο, μπουλντόζες, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ζωή και πολιτισμό και οτιδήποτε άλλο είναι μακριά από αυτό το σχέδιο όχι απλά μας βρίσκει αρνητικούς, μας βρίσκει πλέον σε θέσεις μάχης», είπε ο κ.Κωνσταντάτος.

Ανάλογες διαφωνίες και ενστάσεις για το σχέδιο δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε παλιές εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, κατέθεσαν και οι υπόλοιποι δήμαρχοι της περιοχής.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε απολύτως καμία έκπτωση σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Ζητάμε να υπάρξουν όλες εκείνες οι πρόνοιες που θα διασφαλίσουν ότι συνολικά και στην όποια προσπάθεια γίνει, δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στις τοπικές κοινωνίες. Μέχρι τώρα αυτό δεν έχει γίνει», υπογράμμισε με τη σειρά του ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, τόνισε ότι το σχέδιο προωθείται «ερήμην μας και εν αγνοία μας. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι πρόκειται να γίνει στο Ελληνικό, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, είπε ότι «προτιμώ να κοιμάμαι με παράπονα, παρά με τύψεις», ενώ διευκρίνισε ότι στις 16 Δεκεμβρίου θα αδειάσει το γήπεδο Τάε Κβον Ντο προκειμένου να φιλοξενήσει αγώνες.

Σύμφωνα με το σχέδιο Μουζάλα, πρόσφυγες και μετανάστες θα φιλοξενούνται στα εγκαταλειμμένα υπόστεγα (τολ) της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα συζητηθούν αύριο το πρωί σε νέα συνάντηση του υπουργού με τους δημάρχους Γλυφάδας, Ελληνικού- Αργυρούπολης και Αλίμου.

«Είχαμε μια συνάντηση σήμερα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον δήμαρχο Αθηνών και άλλους δημάρχους. Κατά την άποψή μου υπήρξε μια γόνιμη συζήτηση, υπήρξαν και αντιπαραθέσεις, κατά την άποψή μου χωρίς νόημα», δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο που δεν είναι πλήρως αποδεκτό από τους δήμους του νότιου τομέα, όπως επίσης δεν υπήρξαν απαντήσεις αν υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση μεταναστών τι θα συμβεί και πώς θα αντιμετωπιστεί. Θεωρώ ότι οι νέοι χώροι θα πρέπει να διαμοιραστούν», επισήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα είναι ντροπή να χρησιμοποιούνται γιατί τους πλήρωσε πολλά λεφτά ο ελληνικός λαός, και τα χρωστάμε ακόμα».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ζήτησε «συνεννόηση και όχι αντιπαράθεση και η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι μπροστά σε αυτή την κατάσταση και όπου μπορεί να προτείνει λύσεις, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει και τις μεταξύ μας απόψεις να συνθέσουμε και με την κεντρική εξουσία να βρούμε κοινό βηματισμό».

Ο εκπρόσωπος του δήμου Κω, δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Κανταρζής, δήλωσε ότι «ως τοπική κοινωνία είμαστε εξεγερμένοι». «Είμαστε ο τρίτος τουριστικός προορισμός της χώρας και αυτή τη στιγμή προσπαθούν κάποιοι να τον χαρακτηρίσουν ως πύλη εισόδου για τα επόμενα χρόνια. Εγώ θα ζητήσω να αποχαρακτηρίσουμε την Κω και από εκεί και πέρα όλοι μαζί να κάτσουμε να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις ροές των προσφύγων και μεταναστών», παρατήρησε. Ερωτώμενος για τη δημιουργία κέντρου ταυτοποίησης (hot spot) στην Κω, ο κ. Κανταρτζής είπε χαρακτηριστικά ότι «αν θέλουν να το κάνουν στην Κω θα πρέπει να στείλουν τουλάχιστον δέκα διμοιρίες ΜΑΤ για να δείρουν το μισό πληθυσμό της Κω. Είναι εξεγερμένο το μισό νησί».

Keywords
Τυχαία Θέματα