Εξαπατούσαν επιχειρηματίες με «δόλωμα» την ένταξη στο ΕΣΠΑ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Toυ Πέτρου Καρσιώτη

Εμφανίζονταν ως ειδικοί σε… αναπτυξιακά προγράμματα, αλλά και για την ένταξη επιχειρήσεων ενδιαφερομένων στο ΕΣΠΑ ή στα προγράμματα Leader. Ένα ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη, γνωρίζοντας ότι όλοι περιμένουν την πολυπόθητη ανάπτυξη, αποφάσισαν να… αναπτύξουν οι ίδιοι το πορτοφόλι τους σε βάρος των ανύποπτων επιχειρηματιών!

Η 32χρονη εμφανιζόταν άλλοτε ως δικηγόρος, άλλοτε ως σύμβουλος επιχειρήσεων «ειδικευμένη»

στα προγράμματα ΕΣΠΑ και Leader κι άλλες φορές γενικώς για αναπτυξιακά προγράμματα. Δεν σταματούσε όμως εκεί. Εμφανιζόταν -και έπειθε!- και ως ιδιοκτήτρια εταιρείας με αντικείμενο τις επενδύσεις και τη νομική-συμβουλευτική κάλυψη για οποιοδήποτε πρόβλημα ανέκυπτε! Σύμφωνα με τους αστυνομικούς του Τμήματος Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, «διαβεβαίωνε τους παθόντες ότι θα εντάξει τις επιχειρήσεις τους σε κάποιο από τα εν λόγω προγράμματα, επικαλούμενη ψευδώς και γνωριμίες της στο αρμόδιο Υπουργείο».

Στη συνέχεια, έμπαινε στο… δια ταύτα. «Τους αποσπούσε», λέει η Αστυνομία, «διάφορα έγγραφα ως δικαιολογητικά, προκειμένου να υλοποιήσει τις δήθεν συμφωνίες και στη συνέχεια τους αποσπούσε χρηματικά ποσά, τα οποία υποτίθεται ότι προορίζονταν για την αμοιβή του μηχανικού». Ο τελευταίος, ανύπαρκτο πρόσωπο βεβαίως, έλεγε στα θύματα ότι χρειαζόταν τα χρήματα, γιατί θα συνέτασσε «την απαιτούμενη μελέτη», αλλά και θα πλήρωνε τα παράβολα και τους φόρους που θα προέκυπταν… Τα θύματα, παρέδιδαν τα χρήματα είτε ιδιοχείρως, είτε τα κατέθεταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δραστών.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα της Ασφάλειας προκύπτει ότι 16 άτομα, επιχειρηματίες οι περισσότεροι, που ήθελαν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους, έχουν καταβάλει για… παράβολα και «συμβουλές» πάνω από 24.000 ευρώ, ενώ άλλοι τέσσερις γλίτωσαν την τελευταία στιγμή, γιατί κατάλαβαν την απάτη. Η Αστυνομία πιστεύει ότι τα θύματα είναι πολύ περισσότερα, στην πορεία της έρευνας όμως προέκυψε για το ζευγάρι αυτό ότι επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί και τη φιλευσπλαχνία των πολιτών ιδιαίτερα απέναντι σε πάσχοντα παιδιά. Έτσι, ανήρτησαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες διαδικτυακές ιστοσελίδες ψευδές μήνυμα ότι δήθεν ένα παιδί χρειαζόταν χρηματική ενίσχυση, προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο εξωτερικό. Με την τελευταία απόπειρα, που προκαλεί μεγάλη ζημιά σε πραγματικά πάσχοντα παιδιά, καθώς κλονίζεται η εμπιστοσύνη του κόσμου, επιχείρησαν, λέει η Αστυνομία, να εξοικονομήσουν 40.000 ευρώ!

Οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα και στο σπίτι του ζεύγους, όπου βρήκαν και κατάσχεσαν μεγάλο αριθμό δικαιολογητικών-εγγράφων διαφόρων ατόμων, σφραγίδες με εντυπώματα «επενδυτικής» εταιρείας, βιβλιάρια καταθέσεων, δύο φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές τους. Πιστεύουν δε ότι από τη μελέτη των στοιχείων αυτών θα προκύψουν και άλλοι εξαπατηθέντες, που για οποιοδήποτε λόγο δεν κατήγγειλαν την απάτη σε βάρος τους. Ίσως κάποιοι να… περιμένουν ακόμη μέσω του ζεύγους την ένταξη στο… ΕΣΠΑ!

Το άρθρο Εξαπατούσαν επιχειρηματίες με «δόλωμα» την ένταξη στο ΕΣΠΑ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα