Ευρώπη: Συζήτηση για ανάπτυξη, αλλά…

«Εφαρμόστε το μνημόνιο και βλέπουμε» είναι το μήνυμα

Σκέψεις αναθεώρησης της πολιτικής της σκληρής λιτότητας επικρατούν σε όλο και περισσότερους ηγέτες και αξιωματούχους της Ε.Ε. μετά την αυξανόμενη αντίδραση, που παρατηρείται σε όλο και περισσότερες χώρες, η οποία αποτυπώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στις ελληνικές εκλογές, αλλά και με τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία.

Του

Γιάννη Αποστόλου

Οι δηλώσεις για την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές ανάπτυξης, οι οποίες θα συμπληρώσουν την ασφυκτική δημοσιονομική πολιτική, έχουν ως εξής:

«Στην Ελλάδα, ο εκλογικός σεισμός της Κυριακής σχεδόν κατέστρεψε το πολιτικό κατεστημένο, που κυριαρχούσε στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια», αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η αναταραχή που επικρατεί στις χώρες όπου εφαρμόζονται προγράμματα λιτότητας έχει ως αποτέλεσμα «ο αγώνας για την ευρωπαϊκή οικονομία να μετατρέπεται σε αγώνα για τη δημοκρατία». Και προσθέτει η εφημερίδα: «Οι Έλληνες και οι Γάλλοι ψήφισαν για να απορρίψουν κατηγορηματικά ένα πρόγραμμα, που η Γερμανίδα καγκελάριος λέει ότι πρέπει να “καταπιούν” όποιες και αν είναι οι συνέπειες. Η μείωση σε δουλειές και μισθούς και η ταυτόχρονη αύξηση των φόρων, δεν μειώνει τον δανεισμό και το χρέος και σίγουρα δεν οδηγεί σε οικονομική ανάκαμψη. Βαθαίνει την ύφεση, αυξάνει το χρέος, κλείνει δουλειές και χειροτερεύει το βιοτικό επίπεδο σε όλη την ευρωζώνη -σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα με καταστροφικά αποτελέσματα- αλλά και στη Βρετανία». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι «η δημοσιονομική λιτότητα εμποδίζει την ανάπτυξη και τα αποτελέσματα είναι χειρότερα στην ύφεση».

Μας δείχνουν την έξοδο, αν…

Παράλληλα όμως πυκνώνουν και οι προειδοποιήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι οποίες εντάσσονται στις πιέσεις που ασκούνται στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας και να σταματήσει η συζήτηση περί «καταγγελίας» ή επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Η έξοδος από την ευρωζώνη πάντως δεν είναι μια εύκολη απόφαση, διότι οι συνέπειες δεν είναι προβλέψιμες. «Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε δυσκολίες, διότι η διαδικασία είναι περίπλοκη και δαπανηρή», δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

Ακόμα και η Goldman Sachs στην έκθεσή της για την Ελλάδα επισημαίνει ότι η ολοκληρωτική διακοπή της χρηματοδότησής της θα επέφερε μεγάλη αναταραχή στις αγορές, αν και σημειώνει ότι εφόσον η ελληνική κυβέρνηση τερματίσει το πρόγραμμα λιτότητας είναι αδύνατον να συνεχιστεί κανονικά η δανειοδοτική ροή. Έχει ενδιαφέρον το σχόλιό της σχετικά με τη συζήτηση για το αν η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση»: «Όσο περισσότερο απομακρύνονται οι ελληνικές αρχές από το θεσμικό πλαίσιο της ευρωζώνης και στρέφονται προς ένα εναλλακτικό οικονομικό καθεστώς, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνουν την άποψη ότι πρόκειται για ειδική περίπτωση». Η BNP Paribas περιγράφει σ

Keywords
Τυχαία Θέματα