Εβδομάδα αποφάσεων η ερχόμενη…

Με την ελπίδα «να υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατό σε όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν» αποχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα, ενώ, ερωτηθείς σχετικά επιβεβαίωσε ότι η τρόικα

αναμένεται να αποχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, υπάρχει εκτίμηση ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, τόσο για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, όσο και για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν από την Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και, υπό την αίρεση ότι θα έχει «κλείσει» το θέμα των ΕΑΣ, αμέσως μετά θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.
Η έγκριση της δόσης, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, θα γίνει είτε από το Euro Working Group, είτε από το Eurogroup, το οποίο είναι πιθανόν να συνεδριάσει εμβόλιμα- τις ημέρες της Συνόδου Κορυφής- με αντικείμενο την τραπεζική ενοποίηση. Το ποσό της δόσης θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ομολόγων, ύψους 1,85 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου.

«Ανοικτό» παραμένει το θέμα με το δημοσιονομικό κενό για το 2014, τα οποίο συνδέεται με τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ και μετατίθεται για την επάνοδο της τρόικας στην Ελλάδα το επόμενο έτος.
Νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, προσήλθαν εκπρόσωποι του ελεγκτικού οίκου Black Rock οι οποίοι επισκέπτονται την Αθήνα μετά από πρόσκληση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου.

Ευ. Βενιζέλος: «H κοινωνία δεν αντέχει άλλο»

Έκτακτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικα, είχε το πρωί της Πέμπτης (12/12) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να κλείσει άμεσα η συμφωνία ώστε να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα.
Στη συνάντηση από πλευράς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις θυσίες του ελληνικού λαού και στα αποτελέσματα αυτών στην οικονομία. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο». Εξήγησε επίσης τη θέση της κυβέρνησης πάνω στα υπό διαπραγμάτευση θέματα και ξεκαθάρισε πως η ελληνική πλευρά εμμένει σε αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα