Έβαλαν «χέρι» 233.000 ευρώ στο Erasmus

Νέα υπόθεση διαφθοράς αποκαλύφθηκε αυτή τη φορά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με δράστη αυτή τη φορά έναν αναπληρωτή καθηγητή και δύο υπαλλήλους οι οποίοι κατηγορούνται ότι «έβαλαν χέρι» στα χρήματα του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus.

Όπως ανακοίνωσαν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, η Επιτροπή Ερευνών του πανεπιστημίου είχε διαπιστώσει την ύπαρξη

παραποιημένων παραστατικών μετακινήσεων στο πλαίσιο υπηρεσιών προς τρίτους φορείς και του Erasmus, παραδίδοντας, τον προηγούμενο Οκτώβρη, τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Τα συγκεκριμένα παραστατικά, μάλιστα, είχαν υποβληθεί από μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΑΠΘ.

Η απάτη αφορά την ακαδημαϊκή περίοδο 2010-2013 και σύμφωνα με το πόρισμα του προϊσταμένου του λογιστηρίου και του προϊσταμένου γραμματείας του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, ο υπεύθυνος για το Erasmus καθηγητής και οι συνεργάτες του προσκόμισαν εικονικά παραστατικά, αεροπορικά εισιτήρια και άλλα δικαιολογητικά δαπανών, εισπράττοντας τα ανάλογα ποσά. Η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται στα 233.000 ευρώ ενώ τα εικονικά παραστατικά υπολογίζονται στα 149.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κομπίνα έγινε αντιληπτή από το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι κατέθεσαν προς είσπραξη δαπάνες για αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία είχαν εκδοθεί στο ίδιο όνομα, την ίδια μέρα αλλά για διαφορετικούς προορισμούς στο εξωτερικό.

Η υπόθεση έχει ανατεθεί στον εισαγγελέα διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλο, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα της απάτης της βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος ενώ ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος έχουν διατάξει τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου.

Ο καθηγητής που εμπλέκεται στην υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη επιστρέψει μέρος του ποσού που φέρεται να εισέπραξε παρανόμως.

Keywords
Τυχαία Θέματα