Ετοιμος «να κάνει ειρήνη με τον Πούτιν» δηλώνει ο Ποροσένκο

Να εδραιώσουν το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο επιχειρούν Ολάντ και Μέρκελ, πραγματοποιώντας χθες νέα τηλεφωνική διάσκεψη με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ενώ αναμένεται η τηλεδιάσκεψη των τεσσάρων να επαναληφθεί και σήμερα.

Μία ημέρα μετά την απελευθέρωση από τους αυτονομιστές μιας δεύτερης ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ και λίγες ώρες πριν από τη λήξη της εκεχειρίας, οι

Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν «ουσιαστική πρόοδο» και ο Ποροσένκο παρουσιάστηκε έτοιμος να «κάνει ειρήνη με τον Πούτιν», με την προϋπόθεση ότι ο Ρώσος ομόλογός του θα λειτουργήσει με βάση τη λογική και όχι με το συναίσθημα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν ζήτησε νέα δεύτερη παράταση της εκεχειρίας, η οποία αρχικά έληγε την Παρασκευή και μετά την πρώτη παράτασή της λήγει σήμερα στις 23.00 (τοπική ώρα). Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο αποστολής παρατηρητών του ΟΗΕ στη ρωσοουκρανική μεθόριο και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Ενώ οι ηγέτες συνομιλούσαν, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά ουκρανικά κυβερνητικά κτήρια υποστηρίζοντας ότι η μονομερής εκεχειρία δεν έχει αποτελέσματα -«το μόνο που έφερε είναι ο θάνατος των στρατιωτών μας», δήλωσαν στα διεθνή ΜΜΕ. Σε ένδειξη καλής θέλησης, και ύστερα από σχετική πρόταση της Μόσχας, ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο αποφάσισε την Παρασκευή να δώσει παράταση 72 ωρών στην κατάπαυση του πυρός και έτσι η εκεχειρία λήγει σήμερα το βράδυ στις 23.00 (τοπική ώρα). Σύμφωνα με κυβερνητικές δυνάμεις, οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία δεν σεβάστηκαν την εκεχειρία και συνέχισαν τις επιθέσεις σε σημεία ελέγχου μέσα στο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε και να τραυματιστούν τουλάχιστον 17 στρατιώτες στο Ντονέτσκ και στο Λούχανσκ.

Σε παράλληλες εξελίξεις, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ καλωσόρισε την απελευθέρωση των τεσσάρων παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τονίζοντας ότι η κίνηση των αυτονομιστών ενδέχεται να εδραιώσει την εύθραυστη εκεχειρία. Οι παρατηρητές -μία Γερμανίδα, ένας Ολλανδός, ένας Ρώσος και ένας Ισπανός- μεταφέρθηκαν στο Ντονέτσκ. «Εμοιαζαν κουρασμένοι, αλλά ανακουφισμένοι», αναφέρουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού πρακτορείου.

The post Ετοιμος «να κάνει ειρήνη με τον Πούτιν» δηλώνει ο Ποροσένκο appeared first on Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα