Ετοιμάζεται «απάντηση» της ΕΚΤ στα Spread

Να κόψει την ξέφρενη πορεία των Spread που βάζουν τη θηλιά στο λαιμό στις υπερχρεωμένες χώρες, θα προσπαθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ετοιμάζεται λοιπόν, να θέσει συγκεκριμένα επίπεδα spread πάνω από τα οποία, θα προχωρά στην αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών

της ευρωζώνης, αποκαλύπτει σήμερα (σ.σ. 19/8) το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel, που δεν κατονόμασε τις πηγές του, η ΕΚΤ θα αγοράζει ομολογιακό χρέος μίας χώρας στη δευτερογενή αγορά σε περίπτωση που η «ψαλίδα» (spread) μεταξύ της απόδοσης των τίτλων αυτής της χώρας και των αντίστοιχων γερμανικών ξεπεράσει ένα προσυμφωνημένο επίπεδο.
Το μέτρο αυτό θα αποθάρρυνε οποιονδήποτε προτίθεται να κερδοσκοπήσει σε βάρος των υπερχρεωμένων χωρών, καθώς εάν η συμπεριφορά τους «σπρώξει» το κόστος δανεισμού των δοκιμαζόμενων κρατών πάνω από το συμφωνημένο spread, τότε η ΕΚΤ θα επέμβει, αυξάνοντας τη ζήτηση των χρεογράφων και συνεπώς μειώνοντας την απόδοσή τους.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η απόφαση για το εν λόγω σχέδιο θα ληφθεί κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας το Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως οι πληροφορίες του Spiegel δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα