Εθνική και Πειραιώς «ενδιαφέρονται» για την «καλή» Αγροτική

Η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της «καλής» Αγροτικής, η οποία θα διασπασθεί σε καλή και κακή εντός του Σαββατοκύριακου, με απόφαση της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επίσημα, μόνον η Πειραιώς είχε δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον της για την ΑΤΕ, ενώ η «αιφνιδιαστική» συμμετοχή της Εθνικής μοιάζει περισσότερο επικοινωνιακή παρά ουσιαστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Πειραιώς δεν θέτει όρους περιορισμού του προσωπικού, που ανέρχεται σε 5.800 περίπου εργαζομένους, γεγονός που προς το παρόν τουλάχιστον, διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη και αποφεύγονται συγκρούσεις και αντιδράσεις.

Η «κακή» τράπεζα που θα περάσει στο κράτος περιλαμβάνει εκτός από τις επισφάλειες επιχειρηματικών δανείων κυρίως και τα δάνεια των κομμάτων ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έτσι ουσιαστικά θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.

Επίσης το χαρτοφυλάκιο της «Bad Bank» θα συμπεριλάβει και όλες τις θυγατρικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, που κατ’ ανάγκη δεν ανήκουν στην κατηγορία «Bad» και θα πωληθούν μελλοντικά, όπως π.χ. η Δωδώνη. Τα περιουσιακά στοιχεία της bad Bank εκτιμώνται σε 4-5 δισ. ευρώ, όμως δεν έχει γίνει γνωστή η αποτίμηση των προς πώληση στοιχείων.

Παρ’ όλο που η διαδικασία πώλησης, δεν έχει γίνει με τη μέθοδο του διαγωνισμού και δεν είναι γνωστοί οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγεί ο αγοραστής, επικρατέστερη θεωρείται η τράπεζα Πειραιώς. Η πώληση της ΑΤΕ σηματοδοτεί την έναρξη της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος εν όψει της ανακεφαλαιοποίησής του.

Το πρωί, συνεδρίασε σε έκτακτη συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΕ για να εγκρίνει το σχέδιο διάσπασης της τράπεζας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η παραίτηση του διοικητή της κ. Θεόδωρου Πανταλάκη ο οποίος δεν είχε και την καλύτερη συνεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα, ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η επιλογή της σημερινής ημέρας δεν ήταν τυχαία, καθώς έληγε η δυνατότητα της ΑΤΕ να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σήμερα πάντως και με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας διάσπασης και πώλησης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς διατύπωσε μια σειρά ερωτήματα που αφήνουν αιχμές για την πολιτική που ακολουθήθηκε και συγκεκριμένα:

- Τι ακριβώς έχει γίνει με το business plan που παρουσίασε η ΑΤΕ;

- Γιατί απορρίπτεται από την Τράπεζα της Ελλάδος;

- Δεν θα αποτελεί πολιτικό ζήτημα να δίνουμε, ως κράτος, χρήματα για την ανακεφαλαίωση μιας τράπεζας η οποία και θα έρχεται στο κατόπιν να αγοράζει τράπεζα με πλειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου;

Πηγή: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα