Εθνική Ελλάδος: Ταλέντα που δεν έπαιξαν στον “τελικό” με την Γεωργία

Γράφει ο Κωνσταντίνος ΚαραμάνογλουΤελειόφοιτος Sport Management

Η σεζόν βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο και υπάρχουν ορισμένοι Έλληνες επιθετικοί που αγωνίζονται στο εξωτερικό και έχουν ξεχωρίσει με τις επιδόσεις τους μέσα στη σεζόν. Πέντε εξ αυτών έχουν καταφέρει να φτάσουν σε διψήφιο αριθμό τερμάτων και μάλιστα ο ένας διεκδικεί και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα όπου αγωνίζεται.

Όλοι τους διεθνείς, πρώην ή νυν, που όμως δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν τα ίδια στην Εθνική Ελλάδος, η οποία απέτυχε να σκοράρει κόντρα στη Γεωργία και το πλήρωσε με αποκλεισμό στα playoffs του Euro 2024. Οι πέντε παίκτες που αγωνίζονται στις πρώτες δύο κατηγορίες κάποιου πρωταθλήματος που χρησιμοποιεί το φθινοπωρινό καλεντάρι είναι οι εξής:

1. Τάσος Δουβίκας, 24 ετών (Θέλτα, 10 γκολ, Αξία Transfermarkt: 6.000.000)

Ο 24χρονος επιθετικός εξαργύρωσε την περσινή κατάκτηση του τίτλου του πρώτου σκόρερ της Eredivisie με μεταγραφή 12.000.000 ευρώ στη Θέλτα. Αν και δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να βρει θέση στο βασικό σχήμα, έχει διαπρέψει ως “χρυσή αλλαγή”. Στη La Liga μετράει τέσσερα γκολ, ένα εκ των οποίων εκτός έδρας κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Στο Copa del Rey τα πηγαίνει ακόμη καλύτερα, αφού έχει έξι γκολ σε πέντε αγώνες και είναι στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ, αλλά μαζί με δύο παίκτες που θα τεθούν αντιμέτωποι στον τελικό, τον Αμπντόν της Μαγιόρκα και τον Ασιέρ Βιγιαλίμπρε της Αθλέτικ.

2. Ευθύμης Κουλούρης, 28 ετών (Πόγκον, 13 γκολ, Αξία Transfermarkt: 1.500.000)

Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Super League το 2019 με τη φανέλα του Ατρομήτου και όταν επαναπατρίστηκε ύστερα από ένα κακό πέρασμα στην Τουλούζ για τους Περιστεριώτες είχε σεζόν με 14 γκολ. Οι επόμενες μεταγραφές του στο εξωτερικό, σε ΛΑΣΚ και Αλάνιασπορ δεν ήταν το ίδιο παραγωγικές, μέχρι τη φετινή σεζόν, που αναθέρμανε τη στενή σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα.

Άρχισε τη χρονιά με γκολ στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια του με την Πόγκον σε όλες τις διοργανώσεις. Ο ρυθμός σκοραρίσματος του 28χρονου επιθετικού μειώθηκε στη συνέχεια, όμως έπειτα από 25 αγώνες στην Ekstraklasa έχει εννέα γκολ και παρότι δεν βρήκε δίχτυα σε τρεις αγώνες κυπέλλου, τα κατάφερε καλύτερα στο Europa Conference League με τέσσερα γκολ σε ισάριθμους αγώνες στα προκριματικά.

3. Δημήτρης Διαμαντάκος, 31 ετών (Κεράλα Μπλάστερς, 16 γκολ, Αξία Transfermarkt: 600.000)

Ο 31χρονος επιθετικός της Κεράλα Μπλάστερς βρίσκεται για δεύτερη σεζόν στην Ινδία και ήδη έχει βελτιώσει τις περσινές επιδόσεις του. Από τα δέκα γκολ στο πρωτάθλημα συν άλλα δύο στο σούπερ καπ, φέτος μετράει ήδη 13 σε 16 αγώνες πρωταθλήματος και τρία σε τρεις αγώνες σούπερ καπ, έχοντας μπροστά του και το φινάλε της σεζόν.

Μάλιστα, ο Διαμαντάκος συνεισφέρει και στη δημιουργία, έχοντας τέσσερις ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, κάτι που σημαίνει ότι συμμετέχει σε γκολ της ομάδας του κάθε 77 λεπτά.

4. Χρήστος Τζόλης, 22 ετών (Φορτούνα Ντίσελντορφ, 19 γκολ, Αξία Transfermarkt: 7.000.000)

Η επιστροφή του στις κλήσεις της Εθνικής Ελλάδας οφείλεται στην εξαιρετική σεζόν που διανύει. Ο 22χρονος εξτρέμ είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Φορτούνα Ντίσελντορφ διεκδικεί την επιστροφή της στην Bundesliga έπειτα από πέντε χρόνια, έχοντας σημειώσει 17 γκολ σε 24 αγώνες πρωταθλήματος.

Η επίδοση αυτή τον αφήνει ένα γκολ πάνω από τον δεύτερο σκόρερ της κατηγορίας, τον Ρόμπερτ Γκλάτσελ του Αμβούργου, με τον οποίο θα δώσει μάχη μέχρι τέλους και για την 3η θέση της βαθμολογίας που οδηγεί στα μπαράζ ανόδου. Ο Τζόλης μετράει και δύο γκολ σε τέσσερις αγώνες DFB-Pokal, καθώς και οκτώ ασίστ, οι επτά εκ των οποίων στο πρωτάθλημα, προσφέροντας με κάθε τρόπο στην ομάδα του.

5. Βαγγέλης Παυλίδης, 25 ετών (Άλκμααρ, 28 γκολ, Αξία Transfermarkt: 22.000.000)

Τη φετινή σεζόν έχει σπάσει τα κοντέρ και γι’ αυτό το όνομά του βρίσκεται σε διάφορα μεταγραφικά σενάρια. Με 24 γκολ σε 27 αγώνες πρωταθλήματος είναι στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ της Eredivisie συνεχίζοντας την καλή ελληνική παράδοση. Στο κύπελλο έχει μόλις ένα γκολ, όμως έχει πετύχει άλλα τρία στο Europa Conference League.

Ο 25χρονος διεθνής έφτασε τα 52 τέρματα στην Eredivisie με τη φανέλα της Άλκμααρ και ξεπέρασε στην 4η θέση του συλλόγου τους Μουνίρ ελ Χαμνταουί και Κένετ Πέρες. Ταυτόχρονα, έγινε ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που σκοράρει στις πρώτες εννέα αγωνιστικές του πρωταθλήματος (μόνο ο Γιόχαν Κρόιφ το είχε καταφέρει), ενώ έκλεισε το 2023 με 26 γκολ, πέντε λιγότερα από τον Κες Κιστ που έχει το ρεκόρ συλλόγου με 31 από το 1977 (πέτυχε και 29 έναν χρόνο αργότερα). Τέλος, έγινε ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Eredivisie που έχει σκοράρει στα πρώτα οκτώ εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα