ΕΣΠΑ: Χρηματοδότηση έως 200.000€ – «Ώθηση» σε μικρές επιχειρήσεις

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Ενίσχυση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με ποσά από 15.000€ έως 200.000€ εξασφαλίζει το ΕΣΠΑ, μέσω του προγράμματος «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές».

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ξεκίνησε χθες Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαΐου. Το πρόγραμμα θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους στρατηγικούς τομείς:

Αγροδιατροφή/Βιομηχανία
ΤροφίμωνΠολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)Υλικά/ΚατασκευέςΕφοδιαστική ΑλυσίδαΕνέργειαΠεριβάλλονΤεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕΥγεία

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν:

Υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και τηρούν βιβλία Β΄ και Γ” κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31/12/2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις ήΝέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και έχουν συσταθεί μέχρι 31/12/2015.

Τα ποσά των επιδοτήσεων

Επιδοτούνται με ποσό 15.000€ έως 200.000€. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμών δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.

Συνολικά θα διατεθούν 130 εκ. €. Ποσοστό 10% του προϋπολογισμού της δράσης θα διατεθεί αποκλειστικά για τις νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ενώ το 90% θα διατεθεί για τις υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Με βάση τη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ και συγκεκριμένα: Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων

Οι προτάσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 20/5/201 ακολουθώντας διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων www.ependyseis.gr/mis. Δεν κατατίθεται φυσικός φάκελος με τεκμηρίωση (δικαιολογητικά) κατά τη φάση της υποβολής. Τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν μετά την αξιολόγηση και την προσωρινή βαθμολογική κατάταξη και μόνον για τα δυνητικά εντασσόμενα επενδυτικά σχέδια.

Οι δικαιούχοι επιδοτούνται για τις ακόλουθες δαπάνες:

Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώροςΜηχανήματα – ΕξοπλισμόςΆυλες ΔαπάνεςΜισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενο ή/και νέο προσωπικό) μέχρι 24.000€ ως ακολούθως: 12.000,00€ ανά ΕΜΕ (υφιστάμενη ή/και νέα) και μέχρι δύο ΕΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα