ΕΣΕΕ: Φθηνότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Χαμηλότερο θα είναι φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών για τα Σούπερ Μάρκετ, τις Λαϊκές Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού δεν θα ξεπερνά τα 100 ευρώ (98,95) για μία πενταμελή οικογένεια, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,35% σε σχέση με πέρυσι που ανερχόταν στα 102 ευρώ (102,38), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά

- κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία προσεγγίζει το 7,85%.

Τα κρεατικά είναι φθηνότερα κατά 15,62% κατά μέσο όρο, ενώ οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με την περυσινή περίοδο.

Φέτος, ιδιαίτερη ζήτηση είχαν τα ντόπια αμνοερίφια, με την τιμή των νωπών αρνιών να είναι μειωμένη κατά 8,06% και των κατσικιών κατά 8,33%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζουν το κοτόπουλο (26,30%) και η χοιρινή μπριζόλα (19,80%).

Οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν οριακή πτωτική τάση, με τα αγγούρια (30,91%) και τα κολοκυθάκια (39,45%) να σημειώνουν τη μεγαλύτερη μείωση σε αντίθεση με τις πατάτες και τις ντομάτες που είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με το 2012, με 63,33% και 53,04% αντίστοιχα. Στα ίδια επίπεδα με την περυσινή εορταστική περίοδο κινούνται και τα επίπεδα των τιμών αναφορικά με διάφορα είδη Supermarket, όπως τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά, η φέτα, το ελαιόλαδο κ.ά.

Πτώση και στις τιμές των νηστίσιμων εδεσμάτων

Πτώση ύψους 9,76%, διαπίστωσε η ΕΣΕΕ και στο κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι φθηνότερα κατά 15,0% το κιλό (φρέσκα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 23,81% ενώ και οι κατεψυγμένες γαρίδες υποχωρούν κατά 25,0%,

Υποχώρηση σημειώνουν επίσης ο ταραμάς (5,17%) και οι ελιές (9,10%) ενώ το τουρσί, οι φακές και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα κινούνται στα περυσινά επίπεδα.

Ο μέσος όρος μεταβολής των τιμών αναφορικά με τα κρεατικά και τα νηστίσιμα εδέσματα, μεταξύ των ετών 2013 και 2012, παρουσίασε μία μείωση κατά 12,7% ενώ τα λαχανικά - φρούτα, όπως και τα διάφορα είδη σούπερ μάρκετ, δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτες μεταβολές σε σχέση με τις περυσινές τιμές τους (-0,28%).

Keywords
Τυχαία Θέματα