Ερωτηματικά και στη διαδικασία πώλησης της Εμπορικής

Τη στιγμή που οι τράπεζες οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, ανέμεναν το «πράσινο φως» από τον κ. Παναγιώτη Θωμόπουλο τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να προχωρήσουν στην υποβολή των προτάσεών τους, η Alpha Bank ανακοίνωσε δια της χρηματιστηριακής οδού (μετά από ερώτηση της Επιτροπής

Κεφαλαιαγοράς με αφορμή δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν συμφωνία Alpha - Credit Agricole) την κατάθεση μίας μόνο πρότασης.

Το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος σήμερα των τεσσάρων τραπεζών Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, είχε ζητήσει ρητά από τις τράπεζες που συμμετείχαν στη διαδικασία ελέγχου των στοιχείων της Εμπορικής, να ελέγξει τις προτάσεις εξαγοράς που θα κατέθεταν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ουσιαστικά ο κ. Θωμόπουλος εξήγησε στις διοικήσεις των τραπεζών πως «χωρίς την άδειά του, πρόταση δεν θα κατατεθεί».

Παρ' όλα αυτά, σήμερα ανακοινώθηκε η κατάθεση μιας μόνον πρότασης, χωρίς να γίνει γνωστό εάν ακολουθήθηκε η διαδικασία που το ΤΧΣ είχε ορίσει, δηλαδή εάν ενημερώθηκε και ρωτήθηκε πριν κατατεθεί η πρόταση. Οι υπόλοιπες τράπεζες δεν εκλήθησαν να καταθέσουν προτάσεις, δεν είναι γνωστό το χρονοδιάγραμμα, οι όροι, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κριτήρια και όλη η διαδικασία εν γένει. Το ΤΧΣ επέβαλε τη διαδικασία αυτή επειδή οφείλει ως βασικός μέτοχος σε όλες τις προς ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες, να γνωρίζει και να συμμετέχει σε κάθε είδους στρατηγική επιλογή των τραπεζών στις οποίες συμμετέχει με κεφάλαιά του.

Οφείλει δε να διασφαλίσει τη διαφάνεια και το αδιάβλητο των διαδικασιών, δεδομένου ότι τα κεφάλαια που διαχειρίζεται αποτελούν μέρος των δανείων που βαρύνουν τη χώρα και τους πολίτες της.

Πηγή: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα