Ερωτήματα για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Μεγαλώνει η πίεση έναντι των ελληνικών Αρχών για το τραγικό συμβάν με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι. Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το περιστατικό της 20ης Ιανουαρίου, ζητεί η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας τις ελληνικές αρχές «να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους». Να βάλει τέλος στην πρακτική των μαζικών απελάσεων κάλεσε την Ελλάδα

ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς.

«Σοκ και αναταραχή μου προξενεί η νέα τραγωδία που συνέβη κοντά στο Φαρμακονήσι, όπου ένας αριθμός μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πιθανόν αιτούντες άσυλο, πνίγηκαν ή αγνοούνται σε μια υπόθεση που φαίνεται να αποτελεί μια αποτυχημένη μαζική απέλαση» σημειώνει ο Μουίζνιεκς τονίζοντας πως την «περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην παράνομη πρακτική των μαζικών απελάσεων και να ερευνήσει αποτελεσματικά κάθε παρόμοια περίπτωση. Τους ζητώ εντόνως να κρατήσουν την υπόσχεσή τους» δήλωσε ο κ. Μουίζνιεκς.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία έθεσε νέες παραμέτρους για τις συνθήκες του ναυαγίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριο κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν προέκυψε το συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής, με τους ανθρώπους μάλιστα να φωνάζουν για βοήθεια, δεδομένου ότι υπήρχε στο πλοιάριο μεγάλος αριθμός παιδιών. Επιπλέον, επισημαίνεται η ανάγκη δημιουργίας διόδων νόμιμης μετανάστευσης ώστε να αποφεύγεται η επιλογή επικίνδυνων παράτυπων μετακινήσεων.

«Άνθρωποι που περιέγραψαν στην Ύπατη Αρμοστεία την επιστροφή τους στην Τουρκία, δήλωσαν στην οργάνωση ότι τα φουσκωτά τους σκάφη εμβολίστηκαν, τρυπήθηκαν με μαχαίρι ή κόντεψαν να ανατραπούν, όταν ρυμουλκήθηκαν ή κυκλώθηκαν από σκάφη του λιμενικού. Δήλωσαν ότι καταστράφηκαν οι μηχανές των σκαφών τους και αφαιρέθηκαν τα κουπιά τους, και εν συνεχεία εγκαταλείφθηκαν στη μέση της θάλασσας», υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Η Οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.

Σημειώνει τέλος ότι από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον 12 γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία.

Ο υπ. Ναυτιλίας για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σαφώς ενοχλημένος από τις διεθνείς αλλά και εγχώριες επικρίσεις για το ναυάγιο που σημειώθηκε τη Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου προχώρησε στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Ο Μουίζνιεκς (σ.σ. επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης) και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. Κανένας ούτε από το ΠΑΣΟΚούτε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να ενημερωθεί» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης, δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν ασύλου στη χώρα.

Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος, (σ.σ με τους μετανάστες) περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει.

Έπεσε μια γυναίκα και ένα παιδί στη θάλασσα. Γύρισαν οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος. Άλλοι διασώθηκαν, αλλά άλλοι χάθηκαν» σημείωσε.

«Δεν ισχύει καθόλου, ότι ρυμουλκούσαμε το σκάφος προς τις τουρκικές ακτές, φαίνεται και από τα στίγματα» διευκρίνισε.

Ανέφερε ότι στο Αιγαίο γίνεται καθημερινή μάχη με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών. «Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απώλεια, έχουμε σώσει 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα», τόνισε.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μνημείο πολιτικής αναισθησίας όσα δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης»

Σε ανακοίνωση του σχετικά με την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής όσα δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τις «άτυπες» επαναπροωθήσεις που θέτουν ζωές σε κίνδυνο και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι καταγγελίες των επιζησάντων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι γεννούν τεράστια ερωτήματα για τη στάση του Λιμενικού. Είναι επείγον να γίνει ενδελεχής έρευνα για το αν άνδρες του Λιμενικού φέρουν ευθύνες για τη βύθιση του σκάφους, που στοίχισε τις ζωές 12 προσφύγων, εκ των οποίων 9 ήταν παιδιά. Δυστυχώς, με τις σημερινές δηλώσεις του ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν φάνηκε να έχει συναίσθηση της σοβαρότητας των γεγονότων. Όσα είπε, αποτελούν μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής. Είναι ώρα η κυβέρνηση να εισακούσει την έκκληση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς και να σταματήσει τις «άτυπες» επαναπροωθήσεις που θέτουν ζωές σε κίνδυνο και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. Η Μεσόγειος δεν μπορεί να είναι θάλασσα θανάτου».

ΚΕΕΡΦΑ: «Πνίγουν τους πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι, όπως στη Λαμπεντούζα»

«Το φρικιαστικό έγκλημα του Λιμενικού στα ανοιχτά στο Φαρμακονήσι με τους δώδεκα νεκρούς, ανάμεσα τους οκτώ γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται στα παγωμένα νερά του Αιγαίου κλειδωμένα στο αμπάρι του βυθισμένου σκάφους, είναι αντάξιο σε βαρβαρότητα των εγκλημάτων ανοιχτά της Λαμπεντούζα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό.

«Η Ευρώπη-φρούριο, των κλειστών συνόρων, της FRONTEX και των στρατοπέδων συγκέντρωσης με τη στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά δολοφονεί πρόσφυγες και μετανάστες στο βωμό της πιο άθλιας ρατσιστικής πολιτικής που ανοίγει το δρόμο στο νεοναζισμό σε όλη την Ευρώπη.

Οι καταγγελίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δεν αφήνουν περιθώρια για τις εγκληματικές ευθύνες των αρχών. Δεν είναι η πρώτη φορά που πρόσφυγες πνίγονται με τις βάρκες να απωθούνται από το λιμενικό για να φτάσουν στα διεθνή ύδατα, με τις βάρκες να τρυπιούνται με μαχαίρια και τα γυναικόπαιδα να πνίγονται. Η FRONTEX μ ε σπατάλη δισεκατομμυρίων διαθέτει στόλο και εξοπλισμό για να εντοπίζει τους κατατρεγμένου την ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν στο Καστελλόριζο γιατί ο Άδωνης Γεωργιάδης έχει διαλύσει τις υποδομές στα νησιά.

Κι όμως ο Σαμαράς πήγε στη Λαμπεντούζα μετά τον πνιγμό πάνω από τριακοσίων μεταναστών και πάνω από τα φέρετρα τους ζήτησε πιο αυστηρό κλείσιμο των συνόρων γιατί τάχα στην Ελλάδα των ενάμισι εκατομμυρίων ανέργων φταίνε οι μετανάστες .

Την ίδια ώρα η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης κινείται στην ίδια ώρα των σκληρών ρατσιστικών μέτρων του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ μη συζητώντας την άρση των πολιτικών που οδηγούν σε εγκλήματα από το Φαρμακονήσι μέχρι τη Λαμπεντούζα και από την Ν.Μανωλάδα μέχρι μέχρι τα φυλασσόμενα από ένοπλους μπράβους εργοστάσια της Ιταλίας.

Είναι ώρα να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το έγκλημα στο Φαρμακονήσι. Άμεσα να φροντίσουν να ανασυρθούν οι νεκροί από το βυθισμένο καράβι. Να δοθεί άσυλο και στέγη στους διασωθέντες πρόσφυγες», προσθέτει η ΚΕΕΡΦΑ.

Στον Πειραιά οι διασωθέντες

Στον Πειραιά, με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» έφθασαν το πρωί της Πέμπτης (23/01) οι 16 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, οι οποίοι διασώθηκαν από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους στο οποίο επέβαιναν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

Οι μετανάστες φιλοξενούνταν τις προηγούμενες ημέρες στη Λέρο και ο αρμόδιος εισαγγελέας, αφού τους έδωσε το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής, τους άφησε ελεύθερους.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των μεταναστών για τον Πειραιά ανέλαβε μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα τους υποδέχθηκαν στο λιμάνι.

Σημειώνεται ότι το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες εντοπίστηκε τη Δευτέρα τα ξημερώματα, από σκάφος του λιμενικού, ακινητοποιημένο στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

Κατά τη ρυμούλκησή του, δύο από τους μετανάστες που επέβαιναν στο αλιευτικό έπεσαν στη θάλασσα και οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει μετακινήθηκαν απότομα, με αποτέλεσμα το αλιευτικό να αναποδογυρίσει και να βυθιστεί.

Το πλήρωμα του σκάφους του λιμενικού κατάφερε να διασώσει 16 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους λαθρομετανάστες, 12 από τους συμπατριώτες τους αγνοούνται.

Η σορός ενός 11χρονου παιδιού και μιας 38χρονης γυναίκας, που ανήκουν στους αγνοούμενους εντοπίστηκαν από τις τουρκικές Αρχές στα τουρκικά παράλια.

Keywords
διεθνής αμνηστία, αδωνις γεωργιαδης, φως, ελλαδα, σοκ, νέα, αιγαιο, συριζα, frontex, σαμαρας, οηε, πειραιας, απε-μπε, εισιτήρια, αθηνα, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, εκλογες 2012, Ημέρα του παιδιού, γυναικα, θαλασσα, θεμα, καθημερινη, μνημειο, νησια, οηε, πιεση, φως, ωρα, αμνηστια, ανθρωπινα δικαιωματα, απε, απε-μπε, απωλεια, ασυλο, αφγανοι, βαρκες, βοηθεια, γινει, γινεται, δευτερα, δυστυχως, δηλωσεις, διεθνής αμνηστία, δωδεκα, δοθει, εγκληματα, ειπε, εισιτήρια, εβδομαδα, ερευνα, εσωτερικων, ευρωπη, ζωης, ιδια, υποθεση, ισχυει, μηχανες, κυβερνηση, κινηση, λαθρομεταναστες, λερο, λιμενικο, μαχαιρια, μιλτιαδης, μπε, ξημερωματα, οκτω, παιδι, παιδια, πλοιο, πρωι, πυλες, ρυμουλκηση, συνεχεια, σκαφη, σορος, τουρκια, φουσκωτα, φορα, δικαιωματα, frontex, χωρα, μεσογειος, νεκροι
Τυχαία Θέματα