Έρευνα-Η..φωτογραφία κάνει καλό!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τι εννοούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια; Το εξής απλό:Εκείνοι που σε ένα ταξίδι αποθανατίζουν με τη φωτογραφική μηχανή τους αξιοθέατα και γενικά οτιδήποτε άλλο τους τραβάει τη προσοχή , νιώθουν πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με όσους δεν φωτογραφίζουν καθόλου.

Σε αυτή τη νέα αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχολογίας «Personality and Social Psychology», έγινε έρευνα σε πάνω από 2.000 ανθρώπους.

Η διαπίστωση ήταν ότι εκείνοι

που φωτογραφίζουν τις εμπειρίες τους, περνάνε γενικά καλύτερα, σε σχέση με όσους αποφεύγουν τις φωτογραφίες. «Η φωτογράφηση μπορεί να αυξήσει την ευχαρίστηση των θετικών εμπειριών, αυξάνοντας την προσωπική εμπλοκή κάποιου σε αυτές», δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κρίστιν Ντιλ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, επικεφαλής της έρευνας.

Τα πειράματα που εξηγούν το ανέβασμα στο Facebook

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα.Τα τρία είχαν να κάνουν με πραγματικές συνθήκες και τα έξι με εργαστήριο.Ζήτησαν από τους εθελοντές είτε να φωτογραφίζουν ό,τι τους άρεσε γύρω τους, είτε όχι. Σχεδόν σε όλα τα πειράματα, όσοι τράβηξαν φωτογραφίες, δήλωσαν πως ένιωθαν καλύτερα συγκριτικά με όσους δεν είχαν φωτογραφίσει τίποτε.

Αυτός είναι και ο λόγος σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές που οι χρήστες του Facebook «ανεβάζουν» περίπου δύο δισεκατομμύρια φωτογραφίες κάθε μέρα, ενώ ακολουθεί το Instagram με 80 εκατομμύρια.

Οι ερευνητές απέρριψαν και τον συνηθέστερο αντίλογο,που αναφέρει ότι η φωτογράφηση απομακρύνει κάποιον από το να βιώσει αληθινά την όποια εμπειρία. Σε ένα από τα πειράματα που είχε να κάνει με μουσείο, οι εθελοντές φορούσαν ειδικά γυαλιά που κατέγραφαν τις κινήσεις των ματιών τους.Εκείνοι που τραβούσαν φωτογραφίες, κοίταζαν για περισσότερη ώρα τα εκθέματα.

Σε ένα καταληκτικό πείραμα που δείχνει το κυρίως θέμα της έρευνας, ουσιαστικά διαπιστώθηκε ότι κάποιος που σκέπτεται την προοπτική ότι θα τραβήξει φωτογραφίες, αυτό τον κάνει πιο χαρούμενο με κάθε τι καινούργιο που ζει.

Βέβαια στον αντίλογο, αν για παράδειγμα κάποιος μεταφέρει βαριά κάμερα, τότε είναι δυνατόν κάποιος να περάσει χειρότερα, ενώ τα πράγματα χειροτερεύουν όταν φωτογραφηθεί κάτι άσχημο που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.

Το άρθρο Έρευνα-Η..φωτογραφία κάνει καλό! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα