Έρχεται το κτηματόσημο!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Πάνω από 200.000 ακίνητα και οικόπεδα είναι αγνώστου ιδιοκτήτη! Σπεύστε για να μην έχετε μπερδέματα…

Του Γιώργου Αυτιά

Ένα νέο χαράτσι έρχεται από τα παλιά… Αφορά αρχικά 2.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και όλους τους νόμιμους εκπροσώπους! Δηλαδή το χαράτσι του Κτηματολογίου, που το ονόμασαν οι ειδικοί ΚΤΗΜΑΤΟΣΗΜΟ, θα το πληρώσουν όχι μόνο οι έχοντες την κυριότητα, αλλά και οι έχοντες την γονική παροχή! Το νέο χαράτσι είναι από 20 έως και 35 ευρώ. Δηλαδή, αν οι γονείς έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα ακίνητο και

το έκαναν γονική δωρεά ή παροχή στα δύο παιδιά τους, θα πληρώσουν όλοι ισόποσα το ποσό αυτό!

Όμως υπάρχει μια λεπτομέρεια βόμβα! Υπάρχουν αυτή την ώρα 200.000 περιουσίες αγνώστου ιδιοκτήτη. Από αυτές 40.000 είναι ακίνητα και 160.000 οικόπεδα και αγροτεμάχια. Από τις 200.000 το 70% ανήκει στο Δημόσιο! Αρά σπεύστε να λύσετε τον γρίφο του κτηματολογίου για να μην μπλέξετε!

Η ειδική επί των ακινήτων νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου τονίζει ότι «σύμφωνα με τον νόμο, μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανακοινωθούν ηλεκτρονικά στους ιδιοκτήτες τα τέλη κτηματογράφησης 35 και 20 ευρώ ανά ιδιοκτησία, που αφορούν το Α΄ πρόγραμμα».

Πώς όμως θα το ξέρει ο ιδιοκτήτης; Κατά την κα Νικολοπούλου, «οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα ειδοποιητήρια από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου με τους κωδικούς του TAXIS που διαθέτουν για τον προσωπικό τους λογαριασμό στην εφορία. Κατόπιν το πληρώνουν στις τράπεζες».

Στο Δημόσιο τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη

Τί γίνεται όμως για όσους δεν δήλωσαν το ακίνητο; «Εδώ υπάρχει θέμα», τονίζει η κα Νικολοπούλου, αφού «όσοι δεν έχουν δηλώσει το ακίνητο στα προγράμματα κτηματογράφησης, το ακίνητο θα θεωρηθεί αγνώστου ιδιοκτήτη και θα περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου!». Επίσης, όσοι δεν βρεθούν, το ποσό του Κτηματόσημου θα πάει στην εφορία και θα ζητηθεί από εκεί!

Προσοχή όμως σε μία σημαντική λεπτομέρεια! Για κτηματογραφήσεις παλαιών προγραμμάτων 1997-1999, η προθεσμία διόρθωσης λαθών είναι 12 έτη για τους κατοίκους εσωτερικού και σε 14 έτη για μόνιμους κατοίκους εξωτερικού.

Για τις νέες κτηματογραφήσεις με έναρξη το 2008, η προθεσμία διόρθωσης λάθους είναι κατά τον νόμο 5 έτη για τους κατοίκους εσωτερικού και σε 7 έτη για μόνιμους κατοίκους εξωτερικού».

Το άρθρο Έρχεται το κτηματόσημο! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα