Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα εξωτερικού- Μόνο στο Λονδίνο υπάρχουν 3.200 ελληνικά σπίτια

Κύβος ερρίφθη! Ο ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοστεί και στα ακίνητα των Ελλήνων στο εξωτερικό, δηλαδή στους Έλληνες, που είναι κάτοικοι εδώ και έχουν σπίτι και στο εξωτερικό και όχι π.χ. στους ομογενείς ή σε Έλληνες, που έχουν φύγει μόνιμα στο εξωτερικό.

Αυτό προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε ότι από το 2016 όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά. Μάλιστα, οριοθέτησε για τον Σεπτέμβριο του

2016 το νέο σύστημα αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, οι οποίες θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές.

Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου που διεκπεραιώνουν, θα μπαίνουν στο σύστημα, θα καταχωρούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των αντισυμβαλλόμενων, η εφορία μέσω taxis θα προσδιορίζει τον φόρο, θα εκτυπώνεται η γνωστή Ταυτότητα Οφειλής, και θα πληρώνεται ο φόρος. Έτσι θα έχουμε ηλεκτρονικούς ελέγχους και διασταυρώσεις.

«Μέχρι σήμερα οι εφαρμογές του κεφαλαίου είχαν μείνει έξω από το ΤΑΧΙS. Αν ψάξει κανείς στους φακέλους που συσσωρεύονται στις εφορίες θα βρει ότι εκκρεμούν έσοδα προς είσπραξη. Από το 2016 ξεχάστε όλα όσα ξέρατε με τη κτηματαγορά. Όλα αυτά τελειώνουν, με την ηλεκτρονική φόρμα που θα καθιερωθεί στο Taxis», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Όσον αφορά στις αντικειμενικές αξίες τόνισε πως «το Σεπτέμβριο του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί ένα σύστημα κοντά στις εμπορικές αξίες». Για το περιουσιολόγιο διευκρίνισε ότι «ξεκινά το Νοέμβριο του 2015».

Για τον ΕΝΦΙΑ εξωτερικού, ο υπουργός υποστήριξε ότι «θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και δείχνουν ότι μόνο στο Λονδίνο 3.200 ακίνητα ανήκουν σε Έλληνες».

Τέλος, προανήγγειλε τη διαμόρφωση του νέου φόρου για τα ακίνητα που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ το 2016. Όπως είπε, «ο τρόπος που θα δομηθεί ο νέος φόρος δεν έχει ακόμα αποφασιστεί», και κατέληξε λέγοντας: «Θα είναι όμως πιο αναλογικός και δίκαιος, καθώς κατά την άποψη της κυβέρνησης ο ΕΝΦΙΑ έχει κλείσει τον κύκλο του».

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα