Έρχεται κοινωνική έκρηξη : Κατάσχουν την πρώτη κατοικία Δημόσιο και τράπεζες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Βρισκόμαστε εν μέσω μια εξαιρετικά ρευστής πολιτικά και οικονομικά περίοδο, με το ζήτημα το κατασχέσεων κατοικιών για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες να δεσπόζει με τον πλέον επώδυνο τρόπο στην καθημερινότητα της ζωής των πολιτών. Καθώς παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμούς, σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχτεί εκκωφαντική

καταστρατήγηση, του συγκεκριμένου προστατευτικού μέτρου.

Πλειστηριασμοί σε όλη την Ελλάδα

Οι διαβεβαιώσεις πως οι κατασχέσεις ακινήτων θα αφορούν σε ακριβές περιοχές και σε καμία περίπτωση δεν θα αφορούν την πρώτη κατοικία, φαίνεται πως δεν ισχύει. Καθώς οι πλειστηριασμοί που μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί ή έχει γίνει απόπειρα να πραγματοποιηθούν αλλά ακυρώθηκαν λόγω της κινητοποίησης ομάδων πολιτών που δραστηριοποιούνται εναντίον των κατασχέσεων σε όλη την Ελλάδα, αποδεικνύουν πως τόσο το παρόν όσο και το μέλλον σε ότι αφορά στις κατασχέσεις θα είναι ζοφερό.

Τα παραδείγματα είναι ήδη πολλά :Ενδεικτική είναι η απόπειρα να κατασχεθεί η κατοικία πολύτεκνου στην Θεσσαλονίκη που σταμάτησε λόγω των κινητοποιήσεων πολιτών, ενώ οι πλειστηριασμοί που έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν σε περιοχές όπως το Λαύριο η Νέα Ιωνία, το Ίλιον η Νίκαια και τα Μέγαρα. Ακόμη περισσότερο διαμέρισμα, στην Αθήνα μπήκε σε διαδικασία πλειστηριασμού διαμέρισμα για χρέος 10.214 ευρώ, κατοικία στην Αθήνα χάθηκε για χρέος 50.000 ευρώ, διαμέρισμα στο Λαύριο εκποιήθηκε για χρέος 9.996 ευρώ. Δεν πρόκειται λοιπόν για κατασχέσεις που αφορούν σε κάποιες εξωτικές, ακριβές περιοχές που δεν αφορούν τον μέσο πολίτη, καθώς ουσιαστικά εφαρμόζεται ο νέος κώδικα πολιτικής δικονομίας με το εξωφρενικό γεγονός, οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται στην βάση της σημερινής εμπορικής αξίας, που είναι πολύ μικρότερη από την πραγματική αξία του ακινήτου.

Εξαιρετικά σκληρή στάση διατηρεί και το δημόσιο που προχωρά στις κατασχέσεις μισθών αλλά και ακινήτων για χρέη ακόμη και 500 ευρώ, καταδεικνύοντας την μυθοπλασία περί της προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως και την προστασία της πρώτης κατοικίας των εργαζόμενων από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Άλλωστε το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβερνητική πλειοψηφία θα φέρει προς ψήφιση τον νέο πτωχευτικό νόμο που ουσιαστικά θα απλοποιεί περαιτέρω τις διαδικασίες απώλειας περιουσίας, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες προχωρούν ακάθεκτες όχι μόνο στους πλειστηριασμούς ακριβών ακινήτων αλλά και σε μικρότερης αξίας για διαμερίσματα σε εργατικές περιοχές, που δεν ξεπερνούν τα 80 τ.μ.

Το βέβαιο είναι, πως αν ο ρυθμός αύξησης των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων αυξηθεί περαιτέρω σε μια χώρα που είναι βυθισμένη στην ύφεση και την ανεργία, η κοινωνική έκρηξη θα είναι αναπόφευκτη και μη διαχειρίσιμη από το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Το άρθρο Έρχεται κοινωνική έκρηξη : Κατάσχουν την πρώτη κατοικία Δημόσιο και τράπεζες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα