Επιστρέφουμε στις αγορές υπό αγγλικό δίκαιο

Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε την Τετάρτη (09/04) ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Ανάδοχοι θα είναι η Bank of America Merill Lynch, η Goldman Sachs, η HSBC,

η Deutsche Banκ, η JP Morgan και η Morgan Stanley. Αναλόγως της προσφοράς και της ζήτησης, την οποία θα διαχειριστεί η JP Morgan, θα οριστεί το επιτόκιο.
Το λεγόμενο βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο, Πέμπτη, οπότε θα δοθούν οι προεντολές και θα εξελιχθεί το αποκαλούμενο Book Building.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της έκδοσης η άντληση 2,5 δισ. ευρώ με την απόδοση να κινείται στο 5% ή αν είναι δυνατόν και χαμηλότερα.
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Reuters δήλωσε σήμερα ότι «Θα είναι τρομερή επιτυχία αν το κουπόνι είναι κάτω από 5,3%»
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βγήκε τελευταία φορά στις αγορές με πενταετή ομόλογα στις 2-2-2010 και πλήρωσε επιτόκιο 6,10%, ενώ μόλις ένα μήνα νωρίτερα (4-1-2010) είχε δανειστεί πενταετή με επιτόκιο 3,534%.

Αναλυτές αναφέρουν πως οι Έλληνες πολίτες θα επιβαρυνθούν με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ από την έξοδο στις αγορές που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Για κάθε ένα δισ. ευρώ με επιτόκιο 5%, σημαίνει πληρωμή τόκων ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Στο ένα δισεκατομμύριο δανεισμού σημαίνει τόκους 250 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα 2,5 δισ. -όπως ακούγεται από τραπεζικούς παράγοντες ότι θα είναι το ποσό της έκδοσης- θα σημαίνει αυτομάτως πενταπλασιασμό του ποσού, ήτοι ένα κόστος για τους 'Ελληνες πολίτες της τάξης των 625 εκατομμυρίων ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα