Επίσκεψη Ομπάμα στη Σαουδική Αραβία

Επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα με στόχο να εξομαλύνει και να επαναφέρει τις σχέσεις των δύο χωρών στο επίπεδο που βρίσκονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία είναι σύμμαχοι από το 1932, οπότε και δημιουργήθηκε το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κυβέρνηση του Ριάντ η οποία έχει έναν ισχυρό στρατιωτικά σύμμαχο, ενώ και η Ουάσινγκτον έχει έτσι ασφαλή αποθέματα

πετρελαίου.

Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν δοκιμαστεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή διάφορα ζητήματα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας απείλησαν με ρήξη με τις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν για την απραξία, όπως την χαρακτηρίζουν, της Ουάσινγκτον στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, αλλά και για την πρόσφατη προσέγγισή που υπήρξε με το Ιράν.

Η αντιπαλότητα του σουνιτικού βασιλείου με το σιιτικό Ιράν έχει εντείνει τις εντάσεις των δογμάτων στη Μέση Ανατολή. Ο βασιλιάς Αμπντάλα αναμένεται να θέσει στον πρόεδρο Ομπάμα το θέμα της μη επίθεσης στη Συρία, γεγονός που, σύμφωνα με σαουδαράβες και άλλους αξιωματούχους, ενίσχυσε τον Άσαντ.

Η επίσκεψη του Ομπάμα θα πραγματοποιηθεί μετά την αποστολή στο Ριάντ του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα