Επίδομα θέρμανσης: Απόφαση με «αλχημείες»- Το αυξάνουν αναδρομικά!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η τεράστια καθυστέρηση με το επίδομα θέρμανσης δεν ήταν τελικά καθόλου τυχαία, αν σκεφτεί κανείς πως δεν αποκαλύπτει το τοπίο για την περίοδο που ξεκίνησε τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Απρίλιο του 2018, αλλά τροποποιεί αναδρομικά την περσινή περίοδο.

Τα επιπλέον 15 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν από τον Προϋπολογισμό δεν αφορούν στο 2018 αλλά στην περίοδο 2017, δηλαδή στις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης

που αγοράστηκαν ως τον περασμένο Απρίλιο.

Δηλαδή η απόφαση, τροποποιεί αναδρομικά μόνο την επιδότηση για τις ορεινές περιοχές (Α’ Ζώνη: Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας) από τα 0,25 ευρώ στα 0,375 ευρώ κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το μάξιμουμ του επιδόματος διαμορφώνεται στα 750 ευρώ (+ 250 ευρώ) για άγαμους και στα 937,50 ευρώ (+ 312,50 ευρώ) για έγγαμους και μονογονεϊκές, αρκεί φυσικά οι εν λόγω δικαιούχοι να έχουν εξαντλήσει την επιδοτούμενη ποσότητα, η οποία είναι 2.000 λίτρα για άγαμους και 2.500 λίτρα για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Η Απόφαση προβλέπει επανεκκαθάριση των περσινών αιτήσεων και καταβολή της διαφοράς ως 29 Δεκεμβρίου, προφανώς για να μην επιβαρυνθεί με την επιπλέον δαπάνη ο Προϋπολογισμός του 2018. Παραμένει επί του παρόντος σε εκκρεμότητα η Απόφαση για το επίδομα του 2018, το οποίο θα είναι οριζόντια κομμένο κατά 50%, μετά από την τελευταία εξέλιξη, ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν το «κουτσουρεμένο» επίδομα της φετινής περιόδου θα δοθεί σε δύο δόσεις ή εφάπαξ.

Κι ενώ το οικονομικό επιτελείο αναζητούσε τρόπους για να χρυσώσει το χάπι στους περίπου 800.000 περσινούς δικαιούχους του επιδόματος, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πήρε για τα καλά την ανηφόρα, σπάζοντας το φράγμα του 1 ευρώ/λίτρο περίπου στη μισή Επικράτεια!

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, σε 20 νομούς της χώρας η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται πάνω από το 1 ευρώ/ λίτρο κι όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς καυσίμων, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στις εν λόγω περιοχές- κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας- η τιμή φτάνει ακόμα και στο 1,20 ευρώ/ λίτρο!

Η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφεται στις Κυκλάδες με 1,139 ευρώ/ λίτρο, ενώ και στα Δωδεκάνησα που εντός των ημερών χάνουν το χαμηλό ΦΠΑ, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 1,067 ευρώ/ λίτρο. Στον ίδιο χορό, των τιμών άνω του 1 ευρώ, συμμετέχουν τα Επτάνησα, η Κρήτη (πλην Ηρακλείου), καθώς και πολλές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αιτωλοακαρνανία, η Άρτα, τα Γρεβενά, η Ευρυτανία, η Θεσπρωτία, η Καστοριά, η Μαγνησία, η Μεσσηνία, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα.
Ειδικά για τα νησιά, την Αττική και πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, η διαδικασία της επιδότησης μοιάζει με κακόγουστο ανέκδοτο, καθώς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να μιλάει κανείς για επίδομα αλλά για ελεημοσύνη. Στην περσινή περίοδο- και αυτό δεν αλλάζει ούτε με τη… μαγική Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών- το μάξιμουμ της επιδότησης για τη Γ’ Ζώνη (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου) ήταν 200 ευρώ άρα με το «ψαλίδι» του 50% , το αποκαλούμενο «επίδομα» θα πέσει στα 100 ευρώ.

Αντιστοίχως στους νομούς της Δ’ Ζώνης (Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων), το «επίδομα» θέρμανσης από τα 125 ευρώ του 2017, θα προσγειωθεί στα 62,5 ευρώ.

Το άρθρο Επίδομα θέρμανσης: Απόφαση με «αλχημείες»- Το αυξάνουν αναδρομικά! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα