Επί ξύλου κρεμάμενη η κυβέρνηση

Σε δικομματική κυβέρνηση οδηγούν οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας, μετά και την τρίτη συνάντηση που υπήρξε (20/06) μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών (Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης). Με το ενάμιση πόδι εκτός κυβέρνησης είναι η ΔΗΜΑΡ που προσανατολίζεται να αποσύρει τους υπουργούς της. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ παραμένει και στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά.

«Δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος αναφορικά με το ζήτημα της ΕΡΤ», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Επεσήμανε σχετικά με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ότι δεν πρόκειται για τυπικό διαδικαστικό ζήτημα και ότι «το μαύρο ήταν συγκεκριμένη επιλογή όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων της ΕΡΤ». Επανέλαβε ότι τίθεται θέμα δημοκρατικής νομιμότητας και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ δεν έτυχε εφαρμογής, «όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση». Τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου παρά την αντίρρηση της ΔΗΜΑΡ, την οποία γνώριζε.

Στον αντίποδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε «έχει ανοίξει ζήτημα για την ίδια την υπόσταση και την προοπτική της κυβέρνησης» προσθέτοντας ότι «θέλουμε η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως τρικομματική» και τονίζοντας ότι «δεν θέλει ο κόσμος πρόωρες εκλογές». Χαρακτήρισε «ατυχή πρωτοβουλία της ΝΔ» το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ είπε πως «έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης για την ΕΡΤ», προσθέτοντας ότι «δεν μας ικανοποιούν πλήρως». Σημείωσε ωστόσο ότι «αποδέχεται όμως ο πρωθυπουργός την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σε όλες τις συχνότητες, και την επαναπρόσληψη περίπου 2.000 εργαζομένων, με ειδική μέριμνα για τα μουσικά σύνολα».

Ενδεχόμενη αποχώρηση και μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη ΔΗΜΑΡ, σημαίνει πλειοψηφία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με 153 βουλευτές. Σχεδόν σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται πως θα υπάρξει στήριξη βουλευτών που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα