Ενημέρωση για την πορεία των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων

Για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τα έργα της κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, ενημέρωσε την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικ. Μαντζούφας κατά την τελευταία συνεδρίασή της.

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε εκ νέου ότι ο ρόλος του δημοσίου μέσω του ΕΔΣΝΑ θα είναι ισχυρός, θα γίνουν τέσσερις διαφορετικοί διαγωνισμοί ένας για κάθε εργοστάσιο και οι ασφαλιστικές δικλείδες θα είναι τέτοιες που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος

και το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους ΟΤΑ α’ βαθμού.

Στο διαγωνισμό θα γίνουν δεκτές όλες οι δόκιμες τεχνολογίες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία. Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός αναφέρθηκε στα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν και προανήγγειλε ότι η α’ φάση του διαγωνισμού, αυτή του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους με απώτερο στόχο μέχρι το τέλος του 2013 να έχει προκύψει ανάδοχος των εργασιών.

Προκειμένου τα έργα να μην κολλήσουν σε γραφειοκρατικές και νομικές εμπλοκές και αγκυλώσεις που τελικά μπορεί να κοστίσουν την χρηματοδότησή τους από κοινοτικούς πόρους πρότεινε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση.

Παράλληλα ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι θα υπάρξει απόλυτη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ, ενώ θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας γεγονός πολύ σημαντικό για την πληττόμενη από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας Αττική.

Keywords
Τυχαία Θέματα