Εναντίων του νεοθωμανισμού του Ερντογάν τουρκική εφημερίδα με αφορμή την Αγιά Σοφιά

Άρθρο το οποίο ουσιαστικά αντιτίθεται στο νεοθωμανισμό της κυβέρνησης Ερντογάν περιλαμβάνει στην έκδοσή της η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ με αφορή την προσευχή που, όπως σημειώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ, προτίθεται να κάνει «συμβολικά» μέσα στην Αγία Σοφία ο τούρκος πρωθυπουργός στις 29 Μαΐου, επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Το άρθρο της μεγάλης τουρκικής εφημερίδας στρέφεται εναντίον όσων, εντός ή εκτός της τουρκικής κυβέρνησης, έχουν βλέψεις

να μετατρέψουν ξανά την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος, όπως υπήρξε για αιώνες, από την 29η Μαίου 1453 έως το 1931 που ξεκίνησε η μετατροπή της σε μουσείο, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το 1935.

«Διαβάζω παντού, χωρίς να υπάρχει επιβεβαίωση από επίσημα στόματα, πως ο Φετχουλάχ Γκιουλέν προλειαίνει το έδαφος για να ξαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί, με προφανή στόχο να φέρει, όπως λένε ορισμένοι, σε δύσκολη θέση ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την κυβέρνηση Ερντογάν. Δεν θέλω να πιστέψω κάτι τέτοιο. Για το λόγο αυτό, ρωτάω ευθέως: ευσταθούν όντως αυτές οι φήμες;», γράφει ο δημοσιογράφος της τούρκικης εφημερίδας Ερτουγρούλ Οζκιόκ.

Και αναρωτιέται: «Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που πρέπει να απασχολεί την Τουρκία στον 21ο αιώνα; Είναι δυνατόν η χώρα μας να χρησιμοποιεί τέτοια σημειολογία σήμερα; Είναι δυνατόν μια χώρα όπου λειτουργούν περί τα 80.000 θρησκευτικά τεμένη, να θέλει να επαναλειτουργήσει ως τζαμί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας; Πώς θα νιώθαμε εμείς αν ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στην Ευρώπη ξαφνικά μετατρεπόταν σε χριστιανική εκκλησία; Έχουμε 80.000 τεμένη και επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στην Αγία Σοφία;».

Keywords
Τυχαία Θέματα