Εναλλακτικές λύσεις για οικονομία στη θέρμανση

Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να είναι σχεδόν απλησίαστη οι πολίτες αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης των σπιτιών τους, την ώρα που οι θερμοκρασίες ολοένα και σημειώνουν πτώση. Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου με τιμή εκκίνησης περίπου το 1,30 ευρώ ανά λίτρο. Τα νοικοκυριά

έχουν να επιλέξουν μπροστά από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων από τα ξύλα μέχρι και την υπέρυθρη θέρμανση, που θα ζεστάνουν το σπίτι τους και θα τους εξοικονομήσουν και χρήματα. Σύμφωνα με το greenweek.gr να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς να ξοδέψετε μια ολόκληρη περιουσία.

Φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο αποτελεί μια οικονομική χρήση για θέρμανση και είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες χρήσεις στο σπίτι, όπως ζεστό νερό, μαγείρεμα κ.λπ. έναντι του ηλεκτρικού και του πετρελαίου θέρμανσης. Περίπου 1 εκατομμύριο καταναλωτές σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία (Βόλος, Λάρισα Τρίκαλα, Καρδίτσα), που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο, μπορούν να επωφεληθούν.

Τα πλεονεκτήματά του είναι πως ο καταναλωτής το βρίσκει διαθέσιμο όταν το χρειάζεται, ενώ πληρώνει μόνο όσο καταναλώνει. Επίσης, προσφέρει μεγαλύτερο χρόνο ζωής στις συσκευές (καυστήρας, λέβητας).

Σύμφωνα με την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, το φετινό χειμώνα η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει τα 1.500 ευρώ για μία οικοδομή που καταναλώνει περίπου 3.600 λίτρα τη χειμερινή περίοδο.

Να σημειώσουμε πως το κόστος εγκατάστασης συμβατού με το φυσικό αέριο καυστήρα, μπορεί να κυμανθεί από 6.000 έως 10.000 ευρώ. Το Αέριο Αττικής προσφέρει χρηματοδοτικά κίνητρα για πολυκατοικίες με εγκατεστημένο καυστήρα δυναμικότητας άνω των 140.000 Kcal την ώρα.

Αναλαμβάνει το κόστος της νέας εγκατάστασης, ενώ η αποπληρωμή γίνεται με δόσεις και με τους μηνιαίους λογαριασμούς κατανάλωσης, σε διάστημα 3-5 ετών και με επιτόκιο 9,85-12%. Σύμφωνα με την εταιρεία, για το διάστημα αποπληρωμής το ποσό που θα πληρώνει κάθε διαμέρισμα σε μηνιαία βάση είναι της τάξης των 10-15ευρώ.

Μία μέση τιμή για το φυσικό αέριο, βάσει των στοιχείων από την ΕΠΑ Αττικής για το 7μηνο Οκτώβριου 2012 – Απριλίου 2013, ανέρχεται σε 0,077 ευρώ ανά kWh.

Τον Οκτώβριο του 2013, η τιμή του φυσικού αερίου ανέρχεται σε 0,068 ευρώ ανά kWh.

Για περισσότερα στοιχεία δείτε:

- ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: http://www.aerioattikis.gr/default.aspx?pid=34&la=1&artid=135

- ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: http://www.epathessalia.gr/index.php?lang=el&rm=58&mn=58

- ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: http://www.epathessaloniki.gr/index.php?cid=80&mn=29

Το ξύλο ως πηγή θέρμανσης

Ενεργειακά τζάκια

Ξεκινάμε από τα ενεργειακά τζάκια. Λειτουργούν σαν αερόθερμο εξασφαλίζοντας απόδοση 70-75% όταν η απόδοση των παραδοσιακών τζακιών φτάνει περίπου στο 12%. Το κόστος της εγκατάστασης του είναι της τάξης των 3.000 ευρώ. Μια αρκετά πιο οικονομική λύση (από 1.500 ευρώ) είναι οι λεγόμενες «κασέτες» που μπορούν να τοποθετηθούν στην εστία ενός υπάρχοντος τζακιού. Να σημειώσουμε πως με το ενεργειακό τζάκι, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 5 φορές λιγότερα ξύλα, για το ίδιο αποτέλεσμα. Για ένα μέσο διαμέρισμα των 100 τετραγωνικών, αυτό μεταφράζεται σε όφελος 700 ευρώ το χρόνο.

Η χρήση ενός τζακιού σαν κύρια θέρμανση προϋποθέτει ότι το τζάκι θα καίει για περίπου 12 ώρες τη μέρα, 30 μέρες το μήνα.

Σε ένα σπίτι 100 τετραγωνικών για ένα μήνα χρειαζόμαστε:

Με το αποδοτικότερο ενεργειακό τζάκι η ποσότητα ξυλεία αγγίζει τα 1000 κιλά το μήνα, με κόστος περίπου 120 ευρώ. Με το ένα απλό τζάκι χρειαζόμαστε εφτά τόνους ξύλα το μήνα, με κόστος περίπου 864 ευρώ το μήνα.

Ξυλόσομπες

Οι ξυλόσομπες έχουν παρεμφερή απόδοση, με αυτή των ενεργειακών τζακιών. Οι σύγχρονες ξυλόσομπες είναι σαφώς πιο βελτιωμένες και αποδοτικές σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιούσε η γιαγιά μας. Με μια επένδυση της τάξης των 100-1.000 ευρώ, μπορείτε να ζεστάνετε ικανοποιητικά από ένα δωμάτιο μέχρι όλο το διαμέρισμά σας.

Ένα σπίτι 100 περίπου τετραγωνικών ελληνικής κατασκευής τελευταίας δεκαετίας με θερμομόμωση και διπλά κουφώματα χρειάζεται περίπου 10kw για να θερμανθεί. Το ξύλο έχει συγκεκριμένη θερμαντική απόδοση με μέση τιμή 4,2 kw.

Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απόδοσης μιας ενεργειακής εστίας ξύλου είναι 83%, επομένως η πραγματική απόδοση της εστίας με ένα ξύλο 4,2 Kw είναι 4,2x 83%=3,486 kw.

Με αυτήν την εστία χρειαζόμαστε 10/3,486=2,86 κιλά ξύλου την ώρα για να έχουμε 10kw.

Πέλετ

Χαρακτηριστικό γνώρισμα για τις σόμπες πέλετ είναι η αυξημένη σε σχέση με τις ξυλόσομπες απόδοση (έως 94%) και η καθαρότερη καύση. Στα επιπλέον είναι και το γεγονός πως διαθέτουν δυνατότητα προγραμματισμού. Η τιμή του πέλετ κυμαίνεται μεταξύ 0,25 και 0,35 ευρώ το κιλό. Τιμή ακριβότερη από το ξύλο όμως η διαφορά τιμής αντισταθμίζεται από την υψηλότερη απόδοση.

Το πέλετ, κυκλοφορεί σε εύχρηστους σάκους των 15 κιλών. Με τις σημερινές τιμές καυσίμων, για κάθε 1.000 λίτρα πετρελαίου, το πέλετ εξοικονομεί περίπου 700 ευρώ.

Στην αγορά έκαναν την εμφάνισή του και οι σόμπες πέλετ «νερού» (διαθέτουν λέβητα) που μπορούν να συνδεθούν με υπάρχουσα εγκατάσταση καλοριφέρ και να ζεστάνουν έτσι ομοιόμορφα όλο το σπίτι. Μια σόμπα πέλετ νερού 14 kW (για 80-100 τ.μ.) κοστίζει περίπου 2.500 – 3.000 ευρώ.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, προσφέρει δυνατότητα αυτονομίας, οικονομία, εύκολη τοποθέτηση των μηχανημάτων και φυσικά συγκαταλέγεται στις φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας.

Ηλεκτρικοί θερμοπομποί

Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί θερμαίνουν το χώρο με την φυσική κυκλοφορία του αέρα. Η ισχύς τους κυμαίνεται μεταξύ 500 και 2000 W ωστόσο η θερμαντική ικανότητά τους μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τον τύπο και τον κατασκευαστή. Η λειτουργία τους είναι αθόρυβη και χωρίς οσμές.

Η κύρια χρήση τους είναι για επίτοιχη (μόνιμη) εγκατάσταση, αλλά πολλοί τα προσφέρουν και με βάσεις για εγκατάσταση στο δάπεδο οπότε εξασφαλίζεται και η φορητότητα. Τα πιο απλά μοντέλα κοστίζουν 150 – 200 ευρώ (π.χ. σώμα 2000 W για 15 m2 κοστίζει 200 ευρώ), ενώ τα ακριβότερα (με δυνατότητα προγραμματισμού κ.λπ.) μπορεί να φτάνουν και τα 500 ευρώ.

Βασικό μειονέκτημά τους είναι ότι ζεσταίνουν μόνο ότι έρχεται σε επαφή με το ρεύμα αέρα που διανέμουν. Είναι συμπληρωματική μορφή θέρμανσης, και ένα μέσο κόστος επένδυσης 100 ευρώ μπορεί να καλύψει 8-10 τετραγωνικά θερμαινόμενου χώρου.
Οι θερμοπομποί, αξιοποιώντας το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, με τις σημερινές τιμές αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι συμφέρουσα επιλογή, αφού το λειτουργικό τους κόστος είναι μειωμένο σε σχέση με το πετρέλαιο κατά 25% έως και 75% (ανάλογα με την τεχνολογία).

Ηλεκτρικά καλοριφέρ

Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού διατίθενται σε διάφορα μεγέθη από 5 έως 13 φέτες, με ισχύ από 500 W έως 2.500 W. χαρακτηρίζονται από σχετικά αργή αύξηση της θερμοκρασίας του χώρου, αλλά διατηρούνται ζεστά και εξακολουθούν να θερμαίνουν και μετά την απενεργοποίησή τους, ενώ δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα. Πολλά από αυτά διαθέτουν θερμοστάτη και σύστημα διακοπής της λειτουργίας τους σε περίπτωση ανατροπής. Οι τιμές τους ποικίλουν μεταξύ 50 και 100 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και τη θερμαντική ικανότητα.

Αντλίες θερμότητας

Η αντλία θερμότητας ουσιαστικά είναι ένα κεντρικό σύστημα κλιματισμού με πολύ καλή απόδοση. Η λύση αυτή μπορεί να σας προσφέρει πλήρη αυτονομία, αρκεί να διαθέτετε το χώρο για τη σχετική εγκατάσταση. Θα έχετε παράλληλα και ζεστό νερό, ενώ μπορεί να είναι συμβατή και με τα υπάρχοντα καλοριφέρ. Είναι φιλική προς το περιβάλλον και δεν απαιτεί τοποθέτηση δεξαμενής. Δίνει τη δυνατότητα εξοικονόμησης αρκετών χρημάτων.

Βασικό χαρακτηριστικό των αντλιών θερμότητας, το οποίο καθορίζει και το κόστος λειτουργίας κάθε συστήματος, είναι ο συντελεστής απόδοσης COP (Coefficient Of Performance). Για τις συμβατικές αντλίες θερμότητας ο συντελεστής απόδοσης κυμαίνεται από 2,5 μέχρι 3 kWh.

Θεωρώντας συντελεστή ίσο COP = 3, τότε για 1 kWh θερμικής ενέργειας απαιτούνται: 1/3 kWh = 0,33 kWh ηλεκτρικής ενέργειας. Οπότε για ένα μέσο κόστος ηλεκτρισμού της τάξης του 0,18 ευρώ / kWh, το τελικό κόστος για 1 kWh θερμικής ενέργειας με αντλίες θερμότητας ανέρχεται σε: 0,33 x 0,18 ευρώ = 0,0594 ευρώ.

Αν το σύστημα λειτουργεί και κατά τις ώρες ισχύος του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ τότε το συνολικό ημερήσιο κόστος λειτουργίας μειώνεται σημαντικά.

Οι αντλίες θερμότητας υψηλό κόστος, το οποίο κυμαίνεται από 6.500 – 9.000 ευρώ και είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις με μεγάλες ανάγκες σε θέρμανση, που θα αποσβέσουν γρήγορα το αρχικό κεφάλαιο.

Κλιματιστικά

Η ενέργεια που αποδίδουν τα κλιματιστικά σε θερμότητα, είναι μεγαλύτερη από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν, γεγονός που οφείλεται στο γεγονός πως απορροφούν ενέργεια από το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό είναι πως αν το κλιματιστικό καταναλώνει 1 kWh ηλεκτρικής ισχύος, αποδίδει 2 kWh θερμικής.
Πιο οικονομικά, αλλά και πιο ακριβά είναι τα κλιματιστικά τεχνολογίας inverter. Η τιμή τους εξαρτάται από τον τύπο των φίλτρων που διαθέτουν, το πόσο αθόρυβα είναι κ.ά.
Τα μειονεκτήματά τους είναι η μείωση της απόδοσής τους στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ο θόρυβος, η ξηρότητα του αέρα που δημιουργούν, ενώ απαιτείται και ο τακτικός καθαρισμός των φίλτρων τους, για λόγους υγιεινής.

Τα κλιματιστικά είναι συσκευές ιδιαίτερα αποδοτικές. Και αυτό διότι λόγω του βαθμού απόδοσής τους (2 για τα συμβατικά, 4 για τα κλιματιστικά με inverter) καταναλώνουν λιγότερο συγκριτικά ρεύμα για την παραγωγή θερμικής ενέργειας.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν υποθέσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με κλιματιστικό με απόδοση 2, τότε για κάθε kWh ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουμε, «παίρνουμε» θερμική ενέργεια 2 kWh.

Ένα μέσο κόστος 0,18 ευρώ / kWh, κάθε kWh θερμικής ενέργειας με κλιματιστικό απόδοσης 2, απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια 0,5 kWh και μας κοστίζει: 0,5 x 0,18 ευρώ = 0,09 ευρώ. Εάν όμως έχουμε ήδη υψηλή κατανάλωση ρεύματος για τις υπόλοιπες χρήσεις του σπιτιού και σε αυτή προστεθεί η κατανάλωση για τη θέρμανση, τότε το κόστος ανά KWh που θα πληρώσουμε πιθανόν να ανέβει πολύ υψηλότερα από το 0,18 ευρώ με το οποίο κάναμε τους υπολογισμούς. Το πρόβλημα δηλαδή με το ρεύμα είναι ότι δεν έχει σταθερή τιμή χρέωσης, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Επιπλέον να σημειώσουμε ότι η ποιότητα της θέρμανσης που παρέχει το κλιματιστικό δεν είναι εφάμιλλη εκείνης που προσφέρει η κεντρική θέρμανση ή άλλες μορφές ομοιόμορφης κατανομής της θέρμανσης στο σπίτι.

Σώματα υπέρυθρης θέρμανσης

Τα σώματα υπέρυθρης θέρμανσης ζεσταίνουν αντικείμενα και ανθρώπους χωρίς να θερμαίνουν τον αέρα. Η υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν θεωρείται όχι μόνο ασφαλής αλλά και ωφέλιμη για την υγεία. Η λειτουργία τους είναι αθόρυβη, δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα και τοποθετούνται εύκολα στον τοίχο, όπως ένας πίνακας. Ένας χώρος 25 τ.μ., σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, καλύπτεται με σώμα 900 W που κοστίζει περίπου 350 ευρώ, ενώ για δωμάτιο 15 τ.μ., θα χρειαστείτε σώμα 500 W, με κόστος περίπου 300 ευρώ.

Συμπληρωματικές μορφές θέρμανσης με τη χρήση ρεύματος

Τα αερόθερμα βασίζονται στην κυκλοφορία του αέρα που θερμαίνεται με την ηλεκτρική αντίσταση που διαθέτουν. Η ισχύς τους φτάνει κατά κανόνα τα 2.000 W. Στην αγορά κυκλοφορούν μηχανήματα (είναι και τα ακριβότερα) που διαθέτουν θερμοστάτη και προστασία από την υπερθέρμανση.

Οι θερμάστρες αλογόνου είναι φορητά μέσα θέρμανσης, που ζεσταίνουν άμεσα και πρόσκαιρα κάποιο περιορισμένο χώρο. Συνήθως οι κατασκευαστές δεν αναφέρουν κάλυψη σε τετραγωνικά μέτρα. Οι θερμάστρες αλογόνου θερμαίνουν απευθείας με την ακτινοβολία και απαιτούν αυξημένη προσοχή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσουν.

Άλλες μορφές ενέργειας κατάλληλες για θέρμανση

Οι σύγχρονες θερμάστρες κηροζίνης διαθέτουν ηλεκτρονικά ελεγχόμενη λειτουργία και υπόσχονται καθαρή και χωρίς μυρωδιές καύση, αν και αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη τακτικού αερισμού του χώρου, ενώ οι παλιότερες πρέπει να ανάβουν και να σβήνουν σε ανοιχτό χώρο. Θερμάστρα με απόδοση 9.900 btu/h (2,9 kW) κοστίζει 290 ευρώ και καλύπτει έως 20 m2.

Οι θερμάστρες υγραερίου που διατίθενται στην αγορά είναι επίσης τεχνολογικά εξελιγμένες (συνήθως διαθέτουν αισθητήρα διοξειδίου του άνθρακα). Θερμάστρα με απόδοση 4,4 kW κοστίζει 100-150 ευρώ και υπό ιδανικές συνθήκες μπορεί να καλύψει έως 40 m2.
Πάντως τόσο οι θερμάστρες κηροζίνης όσο και οι θερμάστρες υγραερίου απαιτούν προσοχή, καθώς το ενδεχόμενο παραγωγής μονοξειδίου του άνθρακα, που είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες, σε περίπτωση κάποιας δυσλειτουργίας δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Η λειτουργία τους είναι καλύτερα να συνδυάζεται με την ύπαρξη κάποιου ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα, το οποίο είναι άοσμο και για το λόγο αυτό εξαιρετικά επικίνδυνο.

Υγραέριο

Το υγραέριο (LPG) αποτελεί και αυτό μιας μορφής ενέργειας που κερδίζει μερίδιο της αγοράς. Οι λέβητες υγραερίου κοστίζουν από 500 έως 1000 ευρώ.

Το υγραέριο έχει θερμογόνο δύναμη περίπου 6,61 KWh/lt και η απόδοση των σύγχρονων συστημάτων καυστήρα – λέβητα υγραερίου φτάνει το 99%.

Για να πάρουμε 1 kWh θερμικής ενέργειας απαιτούνται 0,153 lt. υγραερίου.

Θεωρώντας ένα μέσο κόστος για το υγραέριο 0,8 ευρώ/λίτρο τότε κάθε kWh θερμικής ενέργειας με τη χρήση υγραερίου κοστίζει: 0,1224 ευρώ.

Πετρέλαιο

Το πετρέλαιο έχει θερμογόνο δύναμη 11,9 Kwh/lt. Άρα, για το 1 λίτρο πετρελαίου αποδίδει 11,9 KWh θερμικής ενέργειας. Θεωρώντας, για παράδειγμα, βαθμό απόδοσης 90%, για κάθε kWh θέρμανσης που θα χρειαστούμε, απαιτούνται: 0,093 λίτρα πετρελαίου.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι φέτος το μέσο κόστος για το πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχεται σε 1,3 ευρώ/λίτρο, το κόστος υπολογίζεται στα 0,1209 ευρώ.

Υπολογισμός θερμαντικών αναγκών

Οι θερμαντικές μας ανάγκες σε kWh εξαρτιούνται από πολλούς παράγοντες.

Σίγουρα, ένας ακριβής υπολογισμός απαιτεί ειδική μελέτη από Μηχανολόγο Μηχανικό.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε:

- Νότια Ελλάδα

Μονοκατοικία με μόνωση: 35 kWh/m2/έτος
Μονοκατοικία χωρίς μόνωση: 115 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία με μόνωση: 25 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία χωρίς μόνωση: 95 kWh/m2/έτος

- Κεντρική Ελλάδα

Μονοκατοικία με μόνωση: 55 kWh/m2/έτος
Μονοκατοικία χωρίς μόνωση: 185 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία με μόνωση: 45 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία χωρίς μόνωση: 145 kWh/m2/έτος

- Βόρεια Ελλάδα

Μονοκατοικία με μόνωση: 75 kWh/m2/έτος
Μονοκατοικία χωρίς μόνωση: 245 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία με μόνωση: 65 kWh/m2/έτος
Πολυκατοικία χωρίς μόνωση: 195 kWh/m2/έτος

Keywords
οικονομια, θερμανση, πετρελαιο θερμανσης, πετρελαιο, θεσσαλονικη, βολος, λαρισα, τρικαλα, επα, εταιρεία, kwh, http, λύση, ηλεκτρικος, βασεις, δεη, ισχύ, performance, οφείλεται, σημαίνει, υγραεριο, lpg, αλλαγη ωρας, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, διακοπη ρευματος, ελλαδα, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, βασεις 2012, 600 δις, τελη κυκλοφοριας 2013, αλλαγη ωρας 2013, δεη πληρωμη, kwh, αεροθερμα, σομπες, κλιματιστικα, ξυλεια, ξυλο, τζακια, υγεια, φυσικο αεριο, φυσικη, ωρα, αγορα, αυξηση, αντλιες, αντλια, απλα, αττικη, ατμοσφαιρα, βορεια, γεγονος, γινεται, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δειτε, δικτυο, ευκολα, ευρω, ενεργεια, εμφάνιση, επα, ερχεται, εστια, εταιρεία, ετων, ζεστο νερο, ζωης, ιδιο, πολυκατοικια, θεσσαλια, θορυβος, ισχυς, κεφαλαιο, κυρια, κιλα, λειτουργια, λύση, λιτρο, λογο, μειωση, μοντελα, μορφη, μπορειτε, μονωση, νερο, ξυλα, ουσιαστικα, οφελος, οφείλεται, περιβαλλον, πηγη, ποιοτητα, ρευμα, σωμα, σπιτι, τιμη, ισχύ, υψηλη, φυσικα, φτανει, φυσικο, ωρες, http, δωματιο, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, μελετη, μπροστα, σημαίνει, σωματα, υπολογισμος, γιαγια
Αναζητήσεις
135 τμ σπιτι ρευμα κιλοβατορας, αθορυβη θερμανση για 30 τετραγωνικά μέτρα
Τυχαία Θέματα