Ένα εκατομμύριο πειραματικά εμβόλια κατά του Έμπολα θα σταλούν στη δυτική Αφρική

Την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα στον τόπο όπου ξεκίνησε, στην δυτική Αφρική, αποφάσισαν οι άνθρωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, (ΠΟΥ), καθώς εάν δεν αντιμετωπιστεί εκεί θα εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό θα σταλούν στη δυτική Αφρική περίπου ένα εκατομμύριο πειραματικά εμβόλια κατά του ιού μέχρι τα τέλη του 2015, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, ενώ ετοιμάζονται συνολικά πέντε πειραματικά εμβόλια.

“Πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015 θα μπορούσαμε να έχουμε διαθέσιμες μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις”, δήλωσε

από τη Γενεύη η δρ. Μαρί-Πολ Κίνι, βοηθός γενικού διευθυντή του ΠΟΥ για τα συστήματα υγείας και την καινοτομία.

“Θα μπορούσε να είναι 200.000, λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο” είπε σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνάντηση ειδικών στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ. Μέχρι τα τέλη του 2015 οι διαθέσιμες δόσεις αναμένεται να φτάσουν το ένα εκατομμύριο, πρόσθεσε. Το πρώτο εμβόλιο δημιουργήθηκε από τα αμερικανικά εθνικά ινστιτούτα υγείας και την GlaxoSmithKline, ενώ το δεύτερο αναπτύχθηκε από υπηρεσία δημόσιας υγείας του Καναδά και αδειοδοτήθηκε στην αμερικανική NewLink Genetics.

Στην Ευρώπη η Ε.Ε. αποφάσισε να αυξήσει την οικονομική βοήθεια για την καταπολέμηση του Έμπολα σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, όπως ανακοινώθηκε μετά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, ενώ στη Γαλλία αποφασίστηκε να επεκταθούν οι έλεγχοι σε όλα τα μέσα μεταφοράς στη Γαλλία, για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του Έμπολα.

Επίσης, μετά τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος όρισε υπεύθυνο συντονιστή της δράσης των ΗΠΑ κατά του Έμπολα, και η Ε.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει σε ανάλογο μέτρο. Όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, το συντονισμό της δράσης της Ε.Ε. κατά του ιού αναλαμβάνει ο κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα