Εν μέσω ασφυκτικής λιτότητας, οι κρατικές δαπάνες στο 55% του ΑΕΠ!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Εν μέσω ασφυκτικής λιτότητας και φοροκαταιγίδων, η Ελλάδα αναδεικνύεται τρίτη χώρα στην Ευρωζώνη με το μεγαλύτερο ποσοστό κρατικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη, είναι οι ετήσιες δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου, όπως αποκαλύπτεται από έκθεση που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση, την οποία αποκαλύπτει το capital.gr

κάνει λόγο για δαπάνες περίπου στο 55% του ΑΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο Γαλλία και Φινλανδία έχουν υψηλότερες!

Αυτό προκύπτει από υπόμνημα της Κομισιόν, που κατατέθηκε στο Eurogroup και συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος του Eurogroup προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με στόχο τη βελτίωση και βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, πρώτη σε δαπάνες είναι η Φινλανδία και δεύτερη η Γαλλία, ενώ μετά την Ελλάδα ακολουθούν Βέλγιο, Αυστρία και Ιταλία.

Ιρλανδία και Λιθουανία είναι οι δύο χώρες με τις χαμηλότερες δαπάνες, ενώ όσο αυξάνεται το ποσοστό δαπανών/ΑΕΠ ακολουθούν Λετονία, Εσθονία και Κύπρος.

Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει κάποιες αξιολογήσεις των δαπανών των μελών του μπλοκ των «19», αφενός για την καλύτερη διαμόρφωση πολιτικών που θα μειώσουν τα κυβερνητικά χρέη και αφετέρου για τη θέσπιση κατάλληλων δημοσιονομικών στρατηγικών, καθώς οι τρέχουσες δεν είναι ακόμη αρκετά «φιλικές» προς την ανάπτυξη.

Και είναι ενδεικτικό πως την ώρα που η φορολαίλαπα σαρώνει μισθωτούς και συνταξιούχους τα στοιχεία για τη μέση μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου δείχνουν ότι αυτή αυξάνεται κατά 1,5%! Εν ολίγοις πηγαίνει στο βρόντο, λόγω της μεγάλης σπατάλης στο Δημόσιο που ακόμα δεν έχει «τιθασευτεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των δαπανών τέθηκε επί τάπητος σήμερα στον γύρο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές.

Πάντως και η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε όργιο κρατικής σπατάλης, δίνοντας στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή κρατικών φορέων και οργανισμών στη φετινή ΔΕΘ. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο αρμόδιος συντονιστής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, περισσότεροι από 30 κρατικοί φορείς ή οργανισμοί συμμετέχουν στην 81η ΔΕΘ με δικό τους περίπτερο.

Το άρθρο Εν μέσω ασφυκτικής λιτότητας, οι κρατικές δαπάνες στο 55% του ΑΕΠ! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα