Εμφατικά «όχι» της Γερμανίας σε κατάργηση της τρόικας και σε μονομερείς ενέργειες

Σαφέστατα ήταν τα μηνύματα, που ήρθαν από την γερμανική πλευρά σχετικά με τον ελεγκτικό μηχανισμό της τρόικα και τα σενάρια, που εξυφαίνονται περί αντικατάστασής της ή ακόμα και κατάργησής της, αίτημα που φαίνεται ότι θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στους εταίρους.

«Δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό τον δοκιμασμένο μηχανισμό», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων. Η δήλωση αυτή απαντά επί της ουσίας και στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt,

που ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σκέφτεται να καταργήσει την τριμερή, με αντάλλαγμα ελληνικές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.

Η Βιρτς ανέφερε επίσης ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της σκέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί παρέκκλισης από τον μηχανισμό της τριμερούς», ενώ η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ δήλωσε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι, όπως και σε άλλες χώρες του ευρώ, προσανατολισμένο μόνο σε μέτρα λιτότητας, αλλά και στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Επιπλέον, η Κοτέ επισήμανε ότι «η συνεργασία μιας χώρας της ευρωζώνης, η οποία χρειάζεται βοήθεια, με την τρόικα, είναι ρυθμισμένη νομικά και δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς». «Σημαντικό συστατικό για αυτό είναι τα βιώσιμα δημοσιονομικά. Οι νομικές συμφωνίες με την Ελλάδα δεν άλλαξαν λόγω των εκλογών», τόνισε.

Εξάλλου, η Κοτέ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του υπουργού, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με το νέο Έλληνα ομόλογό του, Γιάννη Βαρουφάκη, «μέσα στις επόμενες ημέρες».

Σόιμπλε: Όχι σε μονομερείς μεταβολές στο πρόγραμμα

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters δηλώνει εμφατικά: «Το Βερολίνο δεν θα αποδεχθεί οιεσδήποτε μονομερείς μεταβολές στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας».

«Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει αυτό τον επιτυχημένο δρόμο για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε στο Reuters Eurozone Summit.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα