«Ελπίζουμε σε θετικό αποτέλεσμα- Περιμένουμε τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τη Δευτέρα»

«Είχαμε μια πολύ έντονη συνεδρίαση, διότι επρόκειτο για οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Είμαι ευτυχής γιατί φτάσαμε σε μια συμφωνία. Αποφασίσαμε παράταση του προγράμματος για 4 μήνες. Οι πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμοι κατά την παράταση και η ευελιξία θα συναποφασισθεί σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τους Πιέρ Μοσκοβισί, Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ) και Κλάους

Ρέγκλινγκ (ΕΚΤ).

«Οι αρχές σήμερα δεσμεύονται να φέρουν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μην φέρουν μονομερείς δράσεις, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους προς τους πιστωτές, τη διασφάλιση των πλεονασμάτων. Ταυτόχρονα οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη για το πλεόνασμα του τρέχοντος έτους τις οικονομικές συνθήκες», δήλωσε ο Ντέισελμπλουμ.

«Υπάρχει ελπίδα ότι στο τέλος θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», τόνισε ο Ντέισελμπλουμ και συνέχισε λέγοντας, πως «οι ελληνικές αρχές ήθελαν παράταση των κεφαλαίων του EFSF, θα πρέπει να υπάρχουν τα αντίστοιχα ομόλογα για τα αντίστοιχα κεφάλαια».

«Θα κάνουμε έναν πρώτο κατάλογο των μέτρων που θα παρουσιαστεί την επόμενη Δευτέρα, λέει ο Ντέισελμπλουμ. Τη Δευτέρα θα υπάρξει ένας κατάλογος των πρώτων μέτρων και επ΄αυτού θα γνωμοδοτήσουν οι θεσμοί για τη συνέχεια. Αν η κατάληξη είναι ευτυχής τότε τη Δευτέρα ή την Τρίτη το πρωί θα συνεχίσει η διαδικασία. Δεσμευόμαστε για τεχνικές διαβουλεύσεις, έγκριση της παράτασης επισήμως πριν το τέλος Φεβρουαρίου από το EFSF», συμπλήρωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε αμέσως μετά ότι: «Η συμφωνία που επετεύχθη ήταν προς το συμφέρον της ελλάδας και κάθε ευρωπαίου πολίτη, που επιτρέπει ταυτόχρονα στη νεα ελληνική κυβέρνηση να κάνει κάποιες αλλαγές, αλλά από την άλλη διασφαλίζει ότι θα φερει εις πέρας τις δεσμεύσεις της»

«Σεβαστές οι δεσμεύσεις του νοεμβρίου του 2012, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

«Εάν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα τη Δευτέρα, τότε ο λόγος θα περάσει στα κράτη – μέλη», ανέφερε ο ίδιος και συμπλήρωσε, πως «θα γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις της Ελλάδας».

«Έπρεπε να υπάρξει εμπιστοσύνη, αυτό είναι ένα προαπαιτούμενο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Ελπίζω ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή βάση. Είναι μια μία ισοσκελισμένη συμφωνία που διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδος», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

«Έως τα τέλη Απριλίου υπάρχει διάστημα για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την Ελλάδα. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά. Τα βήματα δεν θα είναι πολύ εύκολα, αλλά θα πρέπει να γίνουν και πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για ορθή δημοσιονομική πολιτική και βιωσιμότητα του χρέους. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα γίνουν πιο ευέλικτες και πιο αποτελεσματικές», ανέφερε επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος. «Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλούμε μεταξύ μας, η καλή πίστη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την εμπιστοσύνη», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως «το περιεχόμενο του κειμένου το οφείλουμε στον Ντάισελμπλουμ, που το συνέταξε. Πρόκειται για μια κουραστική και εποικοδομητική συμφωνία. Η κυβέρνηση θα καταθέσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα κριθούν από την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ».

«Η τελική προθεσμία είναι η λήξη του τετραμήνου που ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προκειμένου να γίνουν οι καταβολές των δόσεων», δήλωσε επίσης.

«Θα πρέπει από πλευράς μας να προσέξουμε όλοι τι συμβαίνει από χρηματοπιστωτικής άποψης. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων», κατέληξε η Λαγκάρντ.

«Θα ήταν κρίμα αν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού είχαν πάει χαμένες, το EFSF είναι εδώ για να στηρίξει την Ελλάδα», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. «Την επόμενη εβδομάδα 1,8 δισ. ευρώ όπως και τα κέρδη από το πρόγραμμα. Αυτά τα ποσά προϋποθέτουν την επιτυχία της αξιολόγησης», συμπλήρωσε ο Ρέγκλινγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα