Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος έστειλαν μήνυμα στην Τουρκία με τη διακήρυξη του Καΐρου

Τη Διακήρυξη του Καΐρου υπέγραψαν από κοινού οι ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, μετά το πέρας της πρώτης Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου με αιχμή τη τριμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της περιοχής, όπως επίσης και της αντιμετώπισης της τουρκικής

προκλητικότητας στην περιοχή.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας μας Αντώνης Σαμαράς, κατά τη Σύνοδο τέθηκε το «θεμέλιο» μιας «πολυσήμαντης ιστορικής συνεργασίας» με στόχους την ενεργειακή συνεργασία, τον πόλεμο στην τρομοκρατία και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως οι τρεις χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν το θέμα των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος τόσο των λαών τους όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τρεις ηγέτες σημείωσαν πως η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για τη λύση των εντάσεων και την ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τόνισαν πως η Ελλάδα και η Κύπρος θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της Αιγύπτου στη συνεργασία της με την Ε.Ε. Προωθούμε μια τριμερή συνεργασία που θα προστατεύσει τα συμφέροντα μας, σχολίασε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.

Ο κ. Αλ-Σίσι συμπλήρωσε πως στόχος της συνεργασίας είναι αμιγώς η ευημερία, με τον κ. Αναστασιάδη να επαναβεβαιώνει πως η σύμπραξη Ελλάδας Αιγύπτου και Κύπρου δεν κινείται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους. Κάλεσε μάλιστα όποιον ενδιαφέρεται να ενώσει τις δυνάμεις του με την Αθήνα, το Κάιρο και τη Λευκωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα