Εκτίμηση της Deutsche Bank για κέρδος 26 δισ. ευρώ από την επιμήκυνση

Αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη σχεδιαζόμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους κάνει Deutsche Bank, ωστόσο επισημαίνει πως δύσκολα μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο. Σε ανάλυσή της με τίτλο «Εκτιμώντας το όφελος από τη μείωση των δανείων του επίσημου τομέα προς την Ελλάδα», αναφέρει πως τα μέτρα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας δεν έχουν ουσιαστικό

αποτέλεσμα στη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Επιπλέον, μέχρι το 2020-2023, που αρχίζει η αποπληρωμή των δανείων τα οποία πρόκειται να επιμηκυνθούν, το όφελος από τη μείωση των τόκων στα διακυβερνητικά δάνεια δεν έχει ουσιώδη σημασία.
Ωστόσο, σχολιάζοντας τις πρώτες πληροφορίες για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους στα 50 χρόνια και μείωση των επιτοκίων για τα διακυβερνητικά δάνεια κατά 0,5 μονάδα, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι το κέρδος θα είναι 26 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 14% του ονομαστικού ΑΕΠ για το 2013. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα επιτύχει τις προβλέψεις ανάπτυξης του ΔΝΤ μέχρι το 2018 και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς 4,75% μετά το 2018.
Η Deutsche Bank που αναφέρεται σε επιμήκυνση του δανείου του πρώτου πακέτου, αλλά αυτών του EFSF, σημειώνει ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ουσιώδη μείωση του χρέους μέχρι το 2022, όπου και έχει τεθεί το πρώτο χρονικό ορόσημο.
Η γερμανική τράπεζα στην ανάλυση της αμφισβητεί ότι είναι δυνατό να καλυφθούν οι όροι βιωσιμότητας που έχουν τεθεί, δηλαδή να υποχωρήσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 124% το 2020 και να φτάσει σε επίπεδο «ουσιαστικά χαμηλότερο από το 110% το έτος 2022», όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα