Έκθεση της Κομισιόν προβλέπει μεγάλη ύφεση μέχρι 4% για φέτος

Μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται να απαντήσει σε αυτές του ΔΝΤ , που έκαναν λόγο για περίοδο χάριτος 30 ετών στην Ελλάδα. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η αναλογία χρέους – ΑΕΠ στην Ελλάδα θα είναι 165% του ΑΕΠ το 2020 και 150% το

2022, εν αντιθέσει με το 200% που περιέχει η έκθεση του ΔΝΤ. Βεβαίως σημειώνεται στην έκθεση της Επιτροπής ότι υπάρχει κίνδυνος η αναλογία να είναι 187% και 176% αντίστοιχα.

Η Κομισιόν ανοίγει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αλλά αποκλείει κούρεμα, κάτι που έρχεται σύμφωνο με τη γερμανική γραμμή.

«Οι ανησυχίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα μακροπρόθεσμο και αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ισχυρή βούληση από τις ελληνικές αρχές και μετά πλήρη αναδιάρθρωση των δανειακών συμφωνιών, μέτρα μείωσης του χρέους, τα οποία θα δοθούν όμως όταν οι δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών για μεταρρυθμίσεις αποδειχτούν», αναφέρει η έκθεση.

Η Κομισιόν προβλέπει πλέον βαθιά ύφεση το 2015, μεταξύ 2% και 4%, έναντι προβλέψεων για οριακή ανάπτυξη 0,5% φέτος. Οι εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα έχουν επίσης υποβαθμιστεί. Όπως σημειώνει η έκθεση το δημοσιονομικό πρόγραμμα εκτροχιάστηκε απ” το β” εξάμηνο του 2014. H επιβολή των capital controls και η έλλειψη ρευστότητας αναμένεται να πιέσουν περαιτέρω τις προβλέψεις για τους δημοσιονομικούς στόχους. Πλέον αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα 0-1% το 2015, τονίζει η Κομισιόν, πλεόνασμα 0,5% – 1% το 2016 και 2-2,25% το 2017, προτού κινηθεί στο 3,5% από το 2018 και μετά.

Η έκθεση κρούει το καμπανάκι για τον τραπεζικό τομέα, καθώς η κεφαλαιακή κατάσταση βρίσεκται υπό πίεση λόγω της χειροτέρευσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με την πιο αδύναμη μακροοικονομική εξέλιξη, την πολιτική αβεβαιότητα, την καθυστέρηση στη διαδικασία αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το σημαντικό αντικτυπο των capital controls στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και την κουλτούρα πληρωμών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί 25 δισ ευρώ με βάση την προκαταρκτική εκτίμηση.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της Κομισιόν

Keywords
Τυχαία Θέματα