Έκτακτο Eurogroup για το ζήτημα της Ελλάδας στις 11 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, την ερχόμενη Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup με κεντρικό ζήτημα την χώρα μας.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται μια μόλις ημέρα μετά την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο, και δυο μέρες μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, έως ότου

βρεθεί λύση στη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους.

«Δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας», ήταν το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη και δεν δέχθηκε την πρότασή του για ένα πρόγραμμα που θα χρησιμεύσει ως «γέφυρα».

Ο κ. Σόιμπλε, μάλιστα, τόνισε ότι δεν τον απασχολεί πώς θα ονομάζεται ο μηχανισμός ελέγχου του προγράμματος (δηλαδή εάν θα λέγεται τρόικα ή κάπως διαφορετικά), αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι «μόνο με τους τρεις θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση» και προειδοποίησε για το ενδεχόμενα «να καταστραφούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, αν ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις».

«Όλος ο ΕΜΣ και ο EFSF είναι ένα πρόγραμμα – γέφυρα. Αλλά για αυτό η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να διαλύσει τις βάσεις της οικονομικής δυσπραγίας», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, σε έκτακτη εκπομπή που προβλήθηκε χθες το βράδυ από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και συμπλήρωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «λίγο πριν από τα Χριστούγεννα το πρόγραμμα παρατάθηκε ως το τέλος Φεβρουαρίου, έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, επειδή δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τους όρους για την τελευταία δόση».

«Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει μόνο αυτό που είναι μέρος του προγράμματος εδώ και δύο χρόνια. Τότε θα εκταμιευθεί η δόση. Αλλά χωρίς αυτό, θα επρόκειτο για αλλαγή του προγράμματος και θα έπρεπε να δώσει έγκριση η βουλή. Δεν πιστεύω ότι έχει πραγματικό νόημα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα