Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα

Με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ξεκίνησε στις 17:30 περίπου, η παράλληλη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και του Euroworking Group, γεγονός που τονίζει την κρισιμότητα της κατάστασης, δύο 24ωρα πριν το καθοριστικό συμβούλιο της Δευτέρας στις Βρυξέλες.

Στην τηλεδιάσκεψη μετέχει και ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στο

τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται όλες οι εναλλακτικές προτάσεις που εξετάζουν οι ευρωπαίοι εταίροι, προκειμένου να αποφευχθεί το νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που ζητά επίμονα το ΔΝΤ

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι προτάσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ φέρεται να δέχθηκε να θεωρήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδος εάν αυτό μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, έναντι αρχικού στόχου για 120% και το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει σε παρεμβάσεις που μειώνουν το προβλεπόμενο επίπεδο του χρέους στο 130% έως το 2020.

Οι αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ φέρονται να αναθεωρούν το σχέδιο για επαναγορά ομολόγων αν και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία για τις διαδικασίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και στο ότι η διαδικασία θα είχε σοβαρές τεχνικές παρενέργειες.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική πρόταση για επαναγορά ομολόγων προσέκρουσε στη σύνδεση των επιπλέον δανείων από τον EFSF με περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων) ως ενέχυρο, για να εγκρίνουν τα δάνεια αυτά οι χώρες της Ευρωζώνης.

Οι τηλεδιασκέψεις πάντως έχουν ξεκινήσει από νωρίτερα σήμερα (Σάββατο) το μεσημέρι. 

Ο Έλληνας υπουργός κύριος Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Πάνος Τσακλόγλου βρίσκονταν από νωρίς σήμερα στο γραφείο τους, καταρχήν για τεχνικές συσκέψεις και «δια παν ενδεχόμενο», καθώς μέχρι τελευταία στιγμή οι Βρυξέλες κρατούσαν μυστικότητα για τη συνεδρίαση του Eurogroup και επισήμως διέρρεαν πως πρόκειται για τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group σε τεχνικό επίπεδο και χωρίς τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Πάντως οι ευρωπαίο ηγέτες εμφανιστήκαν αισιόδοξοι την Παρασκευή ότι η Ελλάδα θα δοθεί το «πράσινος φως» για την εκταμίευση της δόσης τη Δευτέρα.

«Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και ήρθε η δική μας ώρα να δράσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα