Έκρυθμες οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας-μαίνεται η προσφυγική κρίση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Έωλη και σύνθετη παραμένει η κατάσταση αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα. Καθώς η εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με την πορεία των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένταση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Η ένταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκονται σε οριακό σημείο ειδικά μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και τις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης που έχουν δημιουργήσει έκρυθμη κατάσταση στην χώρα.

Σε ότι αφορά στα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης για την διαχείριση

του προσφυγικού ζητήματος στην ελληνική επικράτεια, ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα πως έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές στα 100 άτομα την ημέρα, που δεν μπορούν να συγκριθούν με τις αφίξεις των χιλιάδων ανθρώπων πριν από την συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τον Οκτώβριο δρομολογείται η επανεξέταση της συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, την ίδια στιγμή που επιδεινώνονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο μερών, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, να δηλώνει ότι αν δεν απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, η Τουρκία θα σταματήσει να εφαρμόζει την συμφωνία για το προσφυγικό. Ενώ ταυτόχρονα η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας λόγω των ραγδαίων αλλαγών στον κρατικό μηχανισμό, έχει συνέπειες στην διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Τα προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Να σημειωθεί ότι η εκκρεμότητα στο θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που επιτακτικά ζητάει η Τουρκική κυβέρνηση. Ωστόσο οι ελληνικές αρχές δηλώνουν πως αναμένουν το επίσημο αίτημα από το τουρκικό υπουργείου εξωτερικών ώστε το ζήτημα να εξεταστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την διαχείριση του ζητήματος της παρατεταμένης παραμονής των προσφύγων στα νησιά, οδηγούμενη στην αύξηση της έντασης της αστυνόμευσης με στόχο να περιοριστούν τα περιστατικά βίας και οι έκρυθμες καταστάσεις που κατά καιρούς παρατηρούνται.

Το άρθρο Έκρυθμες οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας-μαίνεται η προσφυγική κρίση εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα