Εκλογές 2023 Ελλάδα – Ημερομηνίες: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις Μητσοτάκη

Στην τελική ευθεία βρίσκονται στο γαλάζιο μέτωπο για τις εκλογές και αν μέχρι στιγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν πως προετοιμάζεται πυρετωδώς ώστε να είναι το επιτελείο ετοιμοπόλεμο στα τέλη Μαρτίου έχοντας ως στόχο την 9η Απριλίου. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο πρωθυπουργός θα ήθελε η δεύτερη προσφυγή στις κάλπες να συνέπιπτε με τις εκλογές στην Τουρκία, έτσι ώστε

να μην υπήρχε «πολιτικό κενό» στη χώρα, την ώρα που εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα.

Μάλιστα, αυτό θα ήταν και ένα από τα ουσιαστικά αφηγήματά του καλώντας τους πολίτες να εκλέξουν στις δεύτερες εκλογές μια ισχυρή κυβέρνηση και να μην κυλήσει η χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα. Δυστυχώς η ασύλληπτη τραγωδία στη γείτονα αλλάζει τα σχέδια του Ερντογάν, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει χρήση της συνταγματικής διάταξης που του επιτρέπει να παραμείνει στην εξουσία για έξι ακόμα μήνες για να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση στη χώρα του. Σύμφωνα με το iefimerida, η διάλυση της Βουλής έχει αποφασιστεί να γίνει στις 10 Μαρτίου και κάλπες να στηθούν στις 9 Απριλίου. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι μετά την διάλυση της Βουλής οι εκλογές γίνονται 30 ημέρες αργότερα. Σε αυτό το σενάριο οι δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική θα στηθούν τέλος Μαΐου – άρα πριν τις πανελλαδικές που ξεκινούν 2 Ιουνίου, τις οποίες η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταράξει.

Εκλογές 2023: «Από τον Απρίλιο και μετά σηκώνουμε μανίκια»

Αν και τα πράγματα είναι ρευστά, φέρεται να έχουν αποσταλεί σχετικά sms προς ανώτερα κομματικά στελέχη της ΝΔ στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια, με την κομματική δραστηριότητα όμως να είναι προγραμματισμένη μόνο ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Εκλογές 2023: Οι ημερομηνίες

Στο μυαλό του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα, έπαιζαν δύο ημερομηνίες ως επικρατέστερες: Η 9η Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) και η 21η Μαΐου με τα επιχειρήματα να είναι εξίσου πειστικά και για τα δύο σενάρια.  Ειδικότερα η 9η Απριλίου προκρίνονταν για να μην σέρνεται η προεκλογική περίοδος μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας και έντασης. Όπως επίσης για να ψηφίσουν άνετα οι ετεροδημότες που θα σπεύσουν στα χωριά τους λόγω του Πάσχα. Όσο για την 21η του Μάη, φαίνεται να είναι η ορθότερη επιλογή μιας και στις δεύτερες εκλογές που θα διεξάγονταν πιθανότατα 2 Ιουλίου, εκτιμάται ότι δεν θα προσέρχονταν στις κάλπες ένα σημαντικό κομμάτι νεολαίας, όπου η ΝΔ έχει μικρότερη διείσδυση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το θετικό μομέντουμ

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς ώστε να “κλειδώσει” το προεκλογικό πρόγραμμα, τώρα, που είναι… ζεστές οι δημοσκοπήσεις που θέλουν άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.  Είναι ενδεικτικό ότι δύο νέες μετρήσεις της κοινής γνώμης που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο δείχνουν τη ΝΔ σε ρότα αυτοδυναμίας, στις δεύτερες κάλπες με το εκλογικό μπόνους. Σύμφωνα με την έρευνα της Marc που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής που κυκλοφορεί, Η ΝΔ διατηρεί το ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ της τάξεως των 7,7 ποσοστιαίων μονάδων, (με αναγωγή) στις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική. Συμπερασματικά, στις δεύτερες εκλογές η τελική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε διψήφιο ποσοστό.

Εξάλλου σε δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η ΝΔ προηγείται με 7,4 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα η ΝΔ συγκεντρώνει 33,8% ο ΣΥΡΙΖΑ 26,4% ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9.8%. Μάλιστα, στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 50,1% των ερωτηθέντων στην έρευνα της GPO επιθυμεί να ξαναγίνουν εκλογές έναντι του 47,4% που επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Εκλογές 2023 Ελλάδα: Το κεφάλαιο “ΠΑΣΟΚ”

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταστήσει σαφές το διακύβευμα των εκλογών και τον κίνδυνο που θα διατρέξει η χώρα σε περίπτωση κυβερνητικής αστάθειας όσον αφορά και την οικονομία. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» έχει απήχηση στον κόσμο ενώ με ενδιαφέρον παρακολουθούν και την πτώση που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις. Πτώση που οφείλω να σας πω την είχαν προεξοφλήσει συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι μάλιστα και θεωρούν ως πιθανό ενδεχόμενο ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης να είναι αυτός που θα χτυπήσει την πόρτα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές 2023 Ελλάδα – Ημερομηνίες, Κλειδώνουν, Μητσοτάκη,ekloges 2023 ellada – imerominies, kleidonoun, mitsotaki