Έκκληση Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών στον πρωθυπουργό για το πολυνομοσχέδιο

Την αγωνία του πως οι ρυθμίσεις των νέων μέτρων, θα είναι καταστροφικές για τις επενδύσεις που υπάρχουν αλλά και για όσες προγραμματίζονται, εκφράζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, ο οποίος απευθύνει έκκληση προς τον πρωθυπουργό για να επιληφθεί της υπόθεσης.    

Αναλυτικότερα, ο ΣΕΦ αναφέρει: 

«Για δεύτερη φορά, μετά το πρώτο “χτύπημα του Δεκαπενταύγουστου”, o υφυπουργός επέλεξε να αγνοήσει την αγορά και να αποφύγει το διάλογο, επικαλούμενος έκτακτη ανάγκη για τη σωτηρία του ΛΑΓΗΕ.

Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες, τα μόνα μέτρα που παρουσίασε ο υφυπουργός αφορούσαν αποκλειστικά τα φωτοβολταϊκά και ήταν όλα αρνητικά. Κουβέντα για άλλες τεχνολογίες, απόλυτη σιγή για τους κύριους υπεύθυνους της κρίσης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα πρέπει να αναζητηθούν στο διαβόητο “χαράτσι της ΔΕΗ” και στις στρεβλώσεις της χονδρεμπορικής. Για δεύτερη φορά αγνόησε τις προτάσεις της αγοράς και της ΡΑΕ, όπως για παράδειγμα, την πρόταση για εγγυοδοσία σε όλες τις ΑΠΕ, κάτι που θα ξεκαθάριζε το τοπίο στη δέσμευση πολύτιμου ηλεκτρικού χώρου.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιβάλλεται πρωτοφανής έκτακτη εισφορά 25%-35% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών (πλην οικιακών), οδηγώντας πολλούς επενδυτές σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων προς τις Τράπεζες και εν τέλει σε πτώχευση. Σημειωτέον ότι τα φωτοβολταϊκά επιβαρύνονται ούτως ή άλλως και με φόρο (εταιρικό και μερισμάτων) της τάξης του 40% επί των κερδών, ανεβάζοντας τη συνολική φορολόγηση σε εξωπραγματικά ύψη και καθιστώντας μη βιώσιμες πολλές επενδύσεις.

Είναι σαφές πως το ΥΠΕΚΑ δεν κατανοεί τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς και γι’ αυτό οδηγείται σε ισοπεδωτικά μέτρα που θα καταρρακώσουν όση εμπιστοσύνη είχε απομείνει σε υποψήφιους επενδυτές στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Πέραν των αυτονόητων επιχειρημάτων εναντίον οποιουδήποτε υποχρεωτικού αναδρομικού μέτρου και ενάντια σε οποιοδήποτε έκτακτο μέτρο επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα μόνιμο ζήτημα, ένας οριζόντιος φόρος όπως αυτός που προωθείται, θα οδηγήσει σε περαιτέρω στρεβλώσεις και αδικίες, αφού πολλά έργα που μπορεί να απολαμβάνουν σήμερα την ίδια ταρίφα υλοποιήθηκαν με σημαντικά διαφορετικό κόστος, ενώ κάποια έλαβαν και επιδότηση από τον αναπτυξιακό.

Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς δεν αποτελούσε καν αίτημα της Τρόικας, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανειλημμένως έχει ταχθεί κατά της εφαρμογής αναδρομικών μέτρων. Την αντίθεσή του στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά επαναβεβαίωσε πρόσφατα και ο Επίτροπος Oettinger. Σε απαντητική επιστολή του προς τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών (24-10-2012), το γραφείο του Επιτρόπου Oettinger αναφέρει τα εξής:

“Κατανοούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν απορρίπτει την ιδέα για φορολόγηση λειτουργούντων φωτοβολταϊκών σταθμών, παρά τις επανειλημμένες και σαφείς αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι τέτοια μέτρα αποτελούν αναδρομικές μεταβολές των συστημάτων ενίσχυσης υπαρχουσών επενδύσεων. Τέτοια μέτρα αναδρομικού χαρακτήρα πρέπει, κατά την άποψη μας, να αποφεύ

Keywords
Τυχαία Θέματα