Είδος προς… εξαφάνιση η πλήρης απασχόληση-500.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν από το 2010

Για απώλεια 500.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης την πενταετία 2010-2014 και διπλασιασμό της μερικής απασχόλησης, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά, λαμβάνοντας διαστάσεις μόνιμης εργασίας, κάνει λόγο η έκθεση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία που θα παρουσιαστεί όπως κάθε χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την έκθεση της συνομοσπονδίας, «η σχεδιαζόμενη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας όπως αυτή συζητείται στις

εν εξελίξει διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να είναι μέρος της πολιτικής αντιμετώπισης της ανεργίας».

Συγκεκριμένα:

– Ο αριθμός των μισθωτών με την τυπική εργασιακή σχέση μειώθηκε κατά 492.300 και σε ποσοστό 21,3%, ενώ σχεδόν τα 2/3 της εν λόγω μείωσης αφορούν άνδρες.

– Ο αριθμός των προσωρινώς απασχολουμένων μειώθηκε κατά το 1/4 ή κατά 82.200 μισθωτούς, από τους οποίους το 88% αφορούσε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης (71,8 χιλιάδες), κυρίως γυναικών.

– Στον αντίποδα διπλασιάστηκε ο αριθμός όσων εργάζονται με μερική απασχόληση αορίστου διάρκειας (83.250 άτομα και 90%), με τις γυναίκες να συμμετέχουν στην εν λόγω αύξηση σε ποσοστό 57%.

Σημειωτέον, πως μόλις χθες το υπουργείο Εργασίας κατέγραψε μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για τον Ιούλιο, μήνα που επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Σύμφωνα με στοιχεία της Εργάνης το συγκεκριμένο μήνα καταγράφεται αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 16.658 θέσεις εργασίας. Είναι η πρώτη φορά μετά τον προεκλογικό Ιανουάριο που καταγράφεται αρνητικό πρόσημο στο ισοζύγιο δείγμα των προβλημάτων που προκάλεσε το κλείσιμο των τραπεζών και η χειρότερη επίδοση για το συγκεκριμένο (τουριστικό) μήνα από το 2001 οπότε υπάρχουν στοιχεία.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα