Εγκλωβισμένη στις «συμπληγάδες» χρηματοδοτικού κενού & εσόδων η Κυβέρνηση

Διπλή βόμβα για χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό έριξαν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, επιδεινώνοντας το ήδη επιβαρυμένο κλίμα για την προοπτικές της οικονομίας μια μέρα μετά την έγκριση της τετράμηνης παράτασης για το ελληνικό πρόγραμμα από το Eurorgroup της Τρίτης.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη παραδέχθηκε ότι σε λίγες μέρες η χώρα μπαίνει «στο κόκκινο». Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα τον Μάρτιο να πληρώσει την δόση ύψους 1,4

δισ. ευρώ από το δάνειο του ΔΝΤ. Εντόπισε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για το καλοκαίρι, (δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο) λέγοντας ότι το δημόσιο ταμείο δεν έχει τα χρήματα τα πληρώσει υποχρεώσεις χρέους συνολικού ύψους 11,4 δισ. ευρώ από τα οποία τα 1,9 δισ. ευρώ σε δόσεις δανείων του ΔΝΤ 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ για την αποπληρωμή των δύο μεγάλων ομολόγων της ΕΚΤ 1,9 δισ. ευρώ σε τόκους και 900 εκ ευρώ σε «κουρεμένα» ομόλογα του δημοσίου.

Παρόλα αυτά όμως ο υπουργός οικονομικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι « Η Ευρωζώνη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να πτωχεύσει για μερικά δισ. ευρώ».Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών δήλωνε ότι το δημοσιονομικό κενό για την διετία 2015-2016 έχει πλέον εκτοξευτεί και από τα 2,5 δισ. ευρώ, που υπολόγιζε προεκλογικά η τρόικα, υπολογίζεται τώρα από τα 5 έως και τα 7 δισ. ευρώ για την διετία 2015-2016!

Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν θα μπορούσαμε να εφησυχάζουμε ως χώρα για έξοδο κάποια στιγμή από το μνημόνιο, αλλά θα μπαίναμε ξανά ως χώρα σε τροχιά νέου μνημονίου και κατά συνέπεια της λήψης νέων επώδυνων μέτρων . Λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης διέψευδε το δημοσίευμα από το twitter: «Όποιος παρακολούθησε σήμερα στην τηλεόραση τις δηλώσεις μου μετά το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. κατάλαβε ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που αναφέρονται σε δημοσίευμα, περί δήθεν δημοσιονομικού κενού 5-7 δισ. ευρώ. Επαναλαμβάνω ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ομαλό τρόπο. Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές δημιουργεί ασφαλές πεδίο σταθερότητας».

Ούτε σεντ προκαταβολή

Παρά την αισιοδοξία των Ελλήνων υπουργών ο Γερμανός υπουργός οικονομικών από το Βερολίνο τόνιζε ότι η Αθήνα μπορεί να πέτυχε να εξασφαλίσει την παράταση του χρηματοδοτικού πλαισίου που συνόδευε το μνημόνιο, αλλά δεν θα πάρει καμία προκαταβολή, αν δεν ολοκληρώσει το πρόγραμμα και δεν αξιολογηθεί γι’ αυτό.«Δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ προκαταβολικά», προειδοποίησε ο, κ. Σόϊμπλε αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα και τόνισε ότι προϋπόθεση για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων αποτελεί η υλοποίηση όλων των όρων.

«Δεν υπάρχουν νέοι όροι στο πρόγραμμα. Αυτή η εντύπωση δόθηκε στην κοινή γνώμη εν μέρει εσφαλμένα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR) και υποστήριξε ότι πρόκειται για την παραχώρηση περισσότερου χρόνου, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος.Σαν να μην έφτανε αυτό η γερμανική εφημερίδα RheienischePost επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους της χώρας ανέφερε ότι, μετά την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ. «Είναι απολύτως σαφές ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια από το καλοκαίρι, ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε φέρεται να απάντησε στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας «Ποτέ μη λες ποτέ».

Σαφάρι πόρων

Το σκηνικό συμπληρώνεται με τον αγώνα δρόμου, στον οποίο έχει μπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να εξασφαλίσει πόρους από κάθε δυνατή πηγή σε πρώτη φάση έχει επιταχύνει την αύξηση του «εσωτερικού» δανεισμού με αύξηση των συμφωνιών επαναγοράς (repo) από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, από όπου αναμένεται να εισπράξει για το 2015 περίπου 4 δισ. ευρώ.

Πρώτα στην σειρά μπήκαν τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία αναγκάστηκαν να δανείσουν περίπου 2 δισ. ευρώ ενώ τώρα αναζητούνται διαθέσιμα και από ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.Το «σαφάρι» πόρων έχει σαφή αιτία που αποτυπώνεται στα τελικά στοιχεία υλοποίησης του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2015, τα οποία δείχνουν ότι ακόμη και η επίτευξη ενός χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος ( πχ στο 1,5% του ΑΕΠ που υπολογίζει η Κυβέρνηση) μπορεί να αποδειχθεί μια πρόκληση.

Με βάση τα τελικά στοιχεία του προϋπολογισμού για τον πρώτο μήνα του χρόνου το πρωτογενές πλεόνασμα του Ιανουαρίου διαμορφώνεται στα 443 εκ ευρώ έναντι 835 εκ ευρώ τον ίδιο μήνα του 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στα 1,286 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ βασική αιτία της υστέρησης είναι η τρύπα στα φορολογικά υπολογίζεται στα 1,048 δισ. ευρώ με απώλειες τόσο από τους άμεσους όσο και από τους έμμεσους φόρους. Στους άμεσους φόρους κατά 712 εκατ. ευρώ ή και τα υπόλοιπα 336 από έμμεσους φόρους.

Είμαστε ισότιμοι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική συνέντευξή του. «Τηρώντας τους κανόνες της, βεβαίως, έχουμε κι εμείς δικαίωμα να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με οποιαδήποτε τρίτη χώρα, αν αυτό συμφέρει την πατρίδα μας. Δε θα σηκώνουμε το χέρι σαν μαθητές που ζητούν άδεια…» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Τουρκία «μια ΝΑΤΟϊκή χώρα που όμως δεν εφάρμοσε τις κυρώσεις στη Ρωσία είναι η μόνη κερδισμένη ως τώρα. Και δε μιλάει κανείς γι αυτό. Εμείς, δηλαδή, θα τρώμε μόνο «φάπες»; Κάποιοι νόμιζαν ότι η Ελλάδα της φάπας των τελευταίων πέντε ετών έπρεπε να συνεχίσει να είναι της φάπας. Ε, δεν είμαστε!».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο θέμα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Τόνισε ότι έχει εισηγηθεί τη σύσταση επιτροπής σοφών για το θέμα και υπογράμμισε ότι «στο δεύτερο μνημόνιο έγινε ένα βασικό λάθος; Μια υποχώρηση; Πείτε το όπως θέλετε. Προβλέπει ότι τα λεφτά που παίρνουμε ως χρέος δεν συμψηφίζονται με παλιότερα χρέη. Αυτό είναι λάθος».

«Αν δεν αναγνώριζαν (σ.σ. το χρέος οι Γερμανοί), δεν θα μας ζητούσαν να υπάρχει αυτή η ειδική ρήτρα περί μη συμψηφισμού» πρόσθεσε ο υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα