«Εφύλιος» στην Τουρκία: Έκρηξη μετά τις συλλήψεις βουλευτών

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Συναγερμός έχει σημάνει σε αστυνομία και αντιτρομοκρατική σύμφωνα με το CNNTurk που κάνει λόγο για έκρηξη στην κεντρική περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, λίγο μετά τις συλλήψεις βουλευτών. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το συμβάν έλαβε χώρα κοντά στο αστυνομικό τμήμα όπου οδηγήθηκαν τα

πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί η φύση της έκρηξης που προκλήθηκε στη συνοικία Μπαγκλάρ.

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση που θυμίζει εμφύλιο πόλεμο, ύστερα από τις υπόνοιες πως το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών της Τουρκίας, συνδέεται με τρομοκρατικές δράσεις. Η Άγκυρα κατηγορεί το κόμμα για συνεργασία με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, που έχει χαρακτηριστεί από Ευρώπη, ΗΠΑ και Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση.

Λίγο πριν τα ξημερώματα, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 13 βουλευτές, ενώ κρατήθηκαν μόνο οι 11 λόγω απουσίας των υπολοίπων στο εξωτερικό. Να σημειωθεί πως τα μέλη του κόμματος δεν απολαμβάνουν βουλευτική ασυλία από τις αρχές του έτους.

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων έκαναν λόγο για 13 συλλήψεις, κάτι που διαψεύστηκε στην πορεία. Οι 2 συμπρόεδροι και οι 9 βουλευτές αντιμετωπίζουν την κατηγορία την άρνησης να καταθέσουν για εγκλήματα που αφορούν σε «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Τουρκία, έγραψε στο Twitter: “Πολύ άσχημα νέα από Τουρκία. Ξανά. Τώρα κρατούνται βουλευτές του HDP”.

Στον ίδιο διαδικτυακό τόπο, το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου της Τουρκίας ,καλεί την διεθνή κοινότητα να αντισταθεί στο «πραξικόπημα του καθεστώτος Ερντογάν».

Οι τουρκικές Αρχές ύστερα από εντολή του υπουργείου Εσωτερικών έκαναν έφοδο στις κατοικίες των δύο συμπροέδρων, όπως δήλωσαν οι δικηγόροι του φιλοκουρδικού κόμματος στο πρακτορείο Reuters. Ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς κατοικεί στην Άγκυρα και σε ανάρτησή του στο Twitter, είχε γράψει ότι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στην πόρτα του σπιτιού του για να τον συλλάβουν.

Ο Φιγκέν Γιουκσέκνταγ ζει στα νοτιοανατολικά της χώρας, στην περιοχή Ντιγιαρμπακίρ. Η κ. Γιουκσέκνταγ συνελήφθη στο σπίτι της στην πρωτεύουσα.

Στη συνέχεια, επιδρομή των Αρχών έγινε και στα κεντρικά γραφεία στο κέντρο της πρωτεύουσας με τους αστυνομικούς να τα κάνουν «γυαλιά- καρφιά» για να συγκεντρώσουν στοιχεία που να συνδέει το κόμμα με τρομοκρατικές «ιδέες».

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως μία ομάδα εξαγριωμένων διαδηλωτών, κατευθύνθηκε προς τα γραφεία του κόμματος, οι Αρχές όμως τους εμπόδισαν να πλησιάσουν κοντά στο σημείο των ερευνών. Τα τουρκικά μέσα, δείχνουν σκηνές «μάχης» ανάμεσα στα κομματικά στελέχη και την αστυνομία κατά τη διάρκεια της επιδρομής, ενώ οι δρόμοι είχαν κλείσει από περιπολικά και εξοπλισμένα οχήματα.

Πανικός επικρατούσε και στο διαδίκτυο, με την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι ιδιαίτερα δύσκολη από τα μεσάνυχτα που ξεκίνησαν οι συλλήψεις των πολιτικών προσώπων.

Οι διώξεις του Ερντογάν δεν έχουν τελειωμό και η Τουρκία έχει αρχίσει να αγριεύει, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Το άρθρο «Εφύλιος» στην Τουρκία: Έκρηξη μετά τις συλλήψεις βουλευτών εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα