Έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος συγγραφέας και εκδότης Πάτροκλος Σταύρου

Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών ο Πάτροκλος Σταύρου συγγραφέας και εκδότης, ο οποίος υπήρξε Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας για τριάντα ολόκληρα χρόνια, περίπτωση μοναδική στα χρονικά της Κύπρου.

Εργάσθηκε δίπλα σε τέσσερις κατά συνέχεια Προέδρους της Κύπρου, αρχικά με τον ιδρυτή και πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Εθνάρχη Μακάριο, συνεργασία που διήρκεσε δεκαεπτά χρόνια, ενώ στη συνέχεια άσκησε τα καθήκοντα

του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω δίπλα στους Κυπριανού, Βασιλείου και Κληρίδη.

Μέσα στο πλαίσιο των κρατικών και άλλων καθηκόντων του εργάστηκε με πάθος για την πολιτιστική άνοδο και προβολή της Κύπρου.

Εργάστηκε με πάθος για την πολιτιστική άνοδο και προβολή της Κύπρου, ενώ υπήρξε και θετό γιος της Ελένης Καζαντζάκη. Όταν εκείνη απεβίωσε το 2004, πλήρης ημερών -101 ετών- ο Πάτροκλος Σταύρου έγινε ο αποκλειστικός κληρονόμος της μοναδικής περιουσίας της, των πνευματικών δικαιωμάτων του Νίκου Καζαντζάκη.

Τον Ιούνιο του 1991 η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγόρευσε τον απόφοιτό της Πάτροκλο Σταύρου επίτιμο διδάκτορά της, ως «δίκαιη αναγνώριση της δια βίου προσφοράς του στη Νεοελληνική επιστήμη και στην Εθνική υπόθεση της Κύπρου».

Η μεγάλη εμπειρία του γύρω από τα θέματα της Κύπρου τον κατέστησαν μια από τις εγκυρότερες φωνές στις δύσκολες και καθοριστικές ώρες για τη Μεγαλόνησο.

Keywords
Τυχαία Θέματα