Ε.Ε.: Χαμηλές οι προσδοκίες για συμφωνία στο αυριανό Eurogroup

«Χαμηλές» χαρακτήρισε τις προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η ίδια, «η Επιτροπή εργάζεται για να επιτευχθεί συμφωνία», εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι «υπάρχει περιθώριο να συμβεί κάτι τέτοιο ως τις 16 Φεβρουαρίου που θα συγκληθεί και πάλι το Eurogroup». «Είναι περιορισμένες οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε η κα Αντρέεβα.

Εξάλλου, ερωτηθείσα για την ύπαρξη

σχεδίου της Επιτροπής, 10 σημείων, το οποίο επρόκειτο να υποβληθεί στο αυριανό Eurogroup, η Μίνα Αντρέεβα διέψευσε τις σχετικές φήμες. Όπως είπε, «δεν υπάρχει σε αυτήν τη φάση σχέδιο για την Ελλάδα». Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «οι διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, συνεχίζονται πυρετωδώς». Η κα Αντρέεβα έσπευσε πάντως να σημειώσει, ότι «ως τώρα αυτές οι διαβουλεύσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς».

Τέλος, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι «το ζητούμενο για να υπάρξει συμφωνία ως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, είναι να μετακινηθούν όλοι από τις αρχικές τους θέσεις».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Αυγή», το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Οικονομικών και που θα παρουσιάσει αύριο ο Γιάνης Βαρουφάκης στους ομολόγους του της Ευρωζώνης, προβλέπει ένα πρόγραμμα – γέφυρα έως τις 31 Αυγούστου. Η Αθήνα ζητάει πρόγραμμα-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου, αντί τέλους Μαΐου που αρχικά προγραμμάτιζε, με το 30% των δεσμεύσεων του Mνημονίου να αντικαθίσταται με πακέτο 10 μεταρρυθμίσεων που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση με τη συνδρομή του ΟΟΣΑ.

Γενικότερα, το πρόγραμμα θα στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

α) Πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ αντί 3%.

β) Απομείωση του χρέους μέσω ανταλλαγής ομολόγων.

γ) Επενδυτικό πρόγραμμα και διασφάλιση ρευστότητας.

δ) Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα