Δύσκολα θα αποφύγει τις οριζόντιες περικοπές η κυβέρνηση

Σε δίλημμα βρίσκεται η κυβέρνηση, στο θέμα της εξεύρεσης πόρων για τα 11,7 δισ. ευρώ που επιθυμεί να εξοικονομήσει για τη διετία 2013-2014.

Το βράδυ της Τρίτης, φαίνεται πως είχαν βρεθεί περίπου 5,7 δισ. από τις περικοπές των υπουργείων, ωστόσο σήμερα το πρωί, κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο πως μέχρι στιγμής βρέθηκαν μέτρα 8 δισ.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει είναι πολύ υψηλό και, με δεδομένο πως οι αποκρατικοποιήσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί (και κοστολογηθεί), φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει

τόσο τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, όσο και τους νέους φόρους.

Ειδικά όταν, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα ήδη δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για λήψη έκτακτων μέτρων από φέτος, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι σχεδόν σίγουροι πως θα υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, στη συνάντηση των Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη που πραγματοποιείται σήμερα, οι τρεις αρχηγοί θα λάβουν βασικές και γενικές κατευθύνσεις για τις δαπάνες που θα περικοπούν και όχι όλες τις λεπτομέρειες.

Εικάζεται, εξάλλου, πως η συζήτηση για τις δαπάνες θα συνιστεί ίσως ως την ημέρα που θα επισκεφτεί η τρόικα την Ελλάδα (στις 26 του Ιουλίου).

Όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας έχει ήδη αιτηθεί δανείου από την ευρωζώνη, προκειμένου να καταφέρει να πληρώσει ομόλογο που λήγει τον Αύγουστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα