Δυο αριστοτεχνικές παραστάσεις σωματικού θεάτρου

Δεν μπορώ να μην μοιραστώ μαζί σας τον ενθουσιασμό που είχα βγαίνοντας από δυο παραστάσεις σωματικού θεάτρου. Και οι δυο παίχτηκαν πέρυσι στο τέλος της σεζόν, για λίγες παραστάσεις και επανήλθαν φέτος, δυναμικά.

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Άλλο κοινό τους; Έχουν την ίδια διάρκεια (να σημειώσω ότι είναι η ιδανική) και το ίδιο εισιτήριο (€ 10) και επιβάλλεται να τις δείτε!

Η δεύτερη μόλις έκανε πρεμιέρα, ενώ η πρώτη μόλις πήρε παράταση, λόγω προσέλευσης!

“Ακαταμάχητοι λεβέντες”

Αυτός ο γελοίος τίτλος υπόσχεται μια ώρα τρελού γέλιου,

απίστευτων συλλήψεων και πολύ ιδρώτα από τους ηθοποιούς! Ο Αλέξανδρος Πέρρος τελειώνοντας την δραματική σχολή είχε –με αφορμή του μάθημα του σωματικού αυτοσχεδιασμού του Δημήτρη Δεγαΐτη- μια τρελή ιδέα. Να δημιουργήσει μια παρωδία τηλεοπτικής σειράς κατασκοπείας, μόνο με κίνηση. Ή ακόμα καλύτερα να μεταφέρει στην θεατρική σκηνή cartoons ή σειρές κόμικς ή κινηματογραφικές χολυγουντιανές υπερπαραγωγές βασισμένες στην περιπέτεια και την δράση, παρωδώντας τες ή θυμίζοντας ακόμα και b-movies!

Σ’ ένα κόσμο όπου βασιλεύει η διαφθορά, όπου τα συνδικάτα του εγκλήματος επιβάλουν τους δικούς τους νόμους, μια ακτίνα φωτός ξεπροβάλλει. Τρεις ηρωικοί νέοι ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην αδικία. Θα μπορέσουν άραγε οι αδιάφθοροι υπέρμαχοι του καλού να ανατρέψουν τα σατανικά σχέδια του Δρ. Κακούργου;

Οι τρεις αδιάφθοροι, που στόχος τους είναι να σώσουν τον κόσμο, δεν είναι άλλοι από την ομάδα «Ακαταμάχητοι λεβέντες» και ακούν στα κωδικά ονόματα: «Αγέρωχο Πάντα» (Αυγουστίνος Κούμουλος), «Μπλε κορμοράνος» (Αλ. Πέρρος) και η γυναίκα της παρέας, «Ατσάλινη πεταλούδα» (Μαρίνα Κουτρούμπα)! O ένας ψηλός, ωραίος και δεξιοτέχνης αλλά υστερεί σε ευφυΐα, η Πεταλούδα και το Πάντα είναι μικροί μόνο στο μάτι, καθώς, ότι τους λείπει από μπόι, το κερδίζουν σε θάρρος και μυαλό…

Η παράσταση ξεκινάει με τους τίτλους της σειράς και περίληψη του προηγούμενου επεισοδίου, όπου βλέπουμε τους δυο συνεργάτες να σκαρφαλώνουν με σκοινιά σε έναν ουρανοξύστη αντιμετωπίζοντας διάφορες δυσκολίες… Έπειτα μπαίνουμε στο κυρίως επεισόδιο: Οι τρεις υπερκατάσκοποι βρίσκονται σε διαφορετικά μήκη και πλάτη, κάνοντας τις αγαπημένες τους ασχολίες. Όμως, η τάξη και η ασφάλεια στην Μπόχαm Σίτι, απειλείται και ο αρχηγός τους καλεί. Ενδύονται την στολή τους και χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα μεταφοράς θα καταφέρουν να φτάσουν στο αρχηγείο, θα εισέλθουν χρησιμοποιώντας οθόνες αφής και όχι μόνο, θα ενημερωθούν και θα ξεκινήσουν για την αποστολή τους. Είναι τέλειοι, ή σχεδόν τέλειοι. Καταφέρουν τα πάντα, κινούνται παντού, πάνω κάτω και πλαγίως, είναι εξοπλισμένοι με τα πάντα (βλέπουμε σκηνή και με γυαλιά νυχτερινής οράσεως) και καταφέρνουν να περάσουν από παντού, ακόμα κι από ακτίνες λέιζερ! Ο ένας πότε-πότε φέρνει λίγο και στον Αστυνόμο Σαΐνι, αλλά πάντα καταφέρουν να φέρουν εις πέρας τις αποστολές που τους ανατίθενται για την υπεράσπιση του καλού.

Το επεισόδιο θα διακοπεί για διαφημίσεις, τις οποίες το κοινό παρακολουθεί ζωντανά, θα συνεχίσει με καταδίωξη, στην οποία χρησιμοποιούν μέχρι και ελικόπτερο, και φτάνοντας στο τέλος του επεισοδίου μια επικίνδυνη συνωμοσία θα αποκαλυφθεί!

Πρόκειται για μια τρελή αυτοσχεδιαστική περιπέτεια από την ομάδα επίPlay, με τρεις ταλαντούχους ηθοποιούς που τα κάνουν όλα! Δεν μπορώ να περιγράψω τί εικόνες βλέπεις και σε τί σωματικούς ελιγμούς υπόκεινται οι τρεις performers.

Το κοινό μένει άναυδο, γελάει ασταμάτητα και χειροκροτάει, καθώς η ενέργεια των ηθοποιών είναι στο κόκκινο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό αυτής της εκπληκτικής παράστασης.

Τα σκηνικά και τα κουστούμια (Luca Casanova) είναι σαφής παραπομπή στα κόμικς. Κάθε ήρωας έχει το δικό του χρώμα (μπλε για τον Μπλε κορμοράνο, κόκκινο για την γυναίκα, κίτρινο για τον άντρα-λάστιχο της παρέας) καθώς και το δικό του σήμα. Τα ίδια χρώματα υπάρχουν και στο σκηνικό. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από απίστευτη σωματική δουλειά, απόλυτη ακρίβεια στις κινήσεις, απόλυτα ταιριαστή μουσική που τους συνοδεύει (Νίκος Τσέκος) και μια σφικτή σκηνοθεσία (Δ.Δεγαΐτης). Ο λόγος είναι όπως τα κουστούμια, ελάχιστος και ιδιαίτερος, “τόσο όσο” που λέμε, και αυτό το κάνει ακόμα καλύτερο.

Αυτή είναι η εκπληκτική ομάδα επίPlay (δείτε το βίντεο www.epiplay.gr ). Με πολύ φαντασία, ταλέντο και σκληρή δουλειά δημιούργησαν, χωρίς τίποτα, μια κωμωδία για μεγάλους που, όμως, άνετα μπορούν να παρακολουθήσουν και παιδιά και να το ευχαριστηθούν όσο και οι μεγάλοι! Ολόκληρος ο τίτλος είναι: «Οι ακαταμάχητοι λεβέντες – Η τελική αναμέτρηση, Μέρος Α΄». Οπότε, ευελπιστούμε και σε ένα δεύτερο μέρος κάποια στιγμή…

Μην την χάσετε: Τετάρτες βραδινή και Πέμπτες απογευματινή και extra αυτό το Σάββατο μεσημεριανή. https://www.facebook.com/events/1387107588246795/

Επί Κολωνώ

Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94,Κολωνός (metro Μεταξουργείο)
Τετ. 9.15 μ.μ. Πεμ. 7.15 μ.μ. Μόνο αυτό το Σάββατο 29/11, 3 μ.μ.

“If Only…”

Ξεκινώντας από το γνωστό θέατρο BAC του Λονδίνου, η παράσταση “If Only” περιόδευσε (2012) μέχρι και την Κορέα, όπου και έλαβε τα βραβεία Καλύτερης Παράστασης και Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Τη σεζόν που μας πέρασε η διεθνής ομάδα “CakeTree Theatre” πήρε μέρος στο Bob festival, ενώ κέρδισε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ του θεάτρου Vault ανανεωμένη, με προσθήκες της καινούργιας σύνθεσης της ομάδας και με αποκλειστικά Έλληνες ηθοποιούς. Με όλες αυτές τις περγαμηνές, φέτος, επαναλαμβάνεται στο Bios.

Η παράσταση και η ενέργεια των τεσσάρων περφόρμερς με συνεπήρε από το πρώτο λεπτό. Και να ήξερα τι πήγαινα να δω, πάλι προ εκπλήξεως θα βρισκόμουν! Η παράσταση εκτυλίσσεται σαν ταχύτατη ταινία βωβού κινηματογράφου. Αργείς λίγο να καταλάβεις ότι η ιστορία είναι μια ενήλικη παραλλαγή του μύθου της Χιονάτης, αλλά αυτό το κάνει ακόμα πιο ωραίο….

Πρόκειται για μιμική, ένα χορογραφημένο θέατρο χωρίς λόγο. Οι υπέροχες 30’s μουσικές, η αλήθεια των ηθοποιών, τα άχρονα, αλλά παλλαϊκά, κοστούμια, σε συνδυασμό με πάρα πολύ κίνηση (σε σημείο εξαντλήσεως) εκτινάσσουν τη διάθεση του θεατή. Οι τέσσερις ηθοποιοί ακούραστοι, εκφραστικότατοι, χαμογελαστοί, εναλλάσσουν ρόλους, χορεύουν και αλλάζουν τις καρτέλες που προωθούν την υπόθεση, όπως και στις βωβές ταινίας….

Η Χιονάτη, όμως, ζει στο 1930, έχει έναν μπαμπά που φεύγει στον πόλεμο και μια μητέρα που ζηλεύει την σχέση της κόρης της με τον άντρα της. Οι ήρωες περνάνε μέσα από πολλές περιπέτειες παίζοντας, χορεύοντας, κάνοντας ακροβατικά, ερωτεύονται, μαλώνουν, πεθαίνουν, ανασταίνονται. Τα ελάχιστα αντικείμενα χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως (εκπληκτική η σκηνή του τρένου με ομπρέλες για ρόδες, ένα κάδρο για παράθυρο και ταλκ για ατμό!).

Παρά την πλήρη έλλειψη λόγου, η παράσταση είναι γεμάτη χιούμορ και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει αδιάφορο τον θεατή. Για όσους πιστεύουν ότι η κατάληξη της παράστασης είναι μια αναφορά στο «Τα κόκκινα παπούτσια», να σημειώσω ότι, τελικά, πρόκειται για το αυθεντικό τέλος του παραμυθιού των αδερφών Γκριμ, το οποίο, όμως, συχνά παραλείπεται από τις παιδικές εκδόσεις, λόγω της αγριότητάς του (η μητριά-μητέρα χορεύει πάνω σε αναμμένα κάρβουνα στον γάμο της Χιονάτης!).

Δεν έχω λόγια να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου για αυτή την γεμάτη χαρά, ευρηματικότατη και αριστουργηματική παράσταση που είδα. Σκηνοθετική επιμέλεια: CakeTree Theatre London & Στέφανος Αχιλλέως, χορογραφία: Γεώργιος Ανδρουλάκης. Παίζουν επίσης: Έλενα Μεντζέλου και Χρυσάνθη Παπαγεωργίου.

https://www.facebook.com/events/1387107588246795/

Bios

Πειραιώς 84 & Σαλαμίνος
Πέμ.-Κυρ. 8.30 μ.μ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Τα “must”: *If only, Bios

*Ρωμαίος & Ιουλιέτα για 2, Θησείον

*Ακαταμάχητοι λεβέντες, ΕπιΚολωνώ

*Μπετονένια παραλία, Skrow

*Βροχή, 104

Φεύγουσα κόρη, Φούρνος

Κόλχαας, Διέλευσις

Γέρμα, Βικτώρια

Αβελάρδος και Ελοΐζα/Σταματία, Θ. Ν.Κόσμου

Το αμάρτημα της μητρός μου, Θησείον

Ρωμαϊκό Λουτρό, ΑποΜηχανής

Αστερισμοί/Ρομαντική Ιστορία, Θ. Ν.Κόσμου

Η Αρχή – Αθήνα 1895 – Υλικό Ροΐδης, Φούρνος

Ελάτε σ’ εμάς για έναν καφέ, Φούρνος

Πατριδογνωσία, Αλκμήνη

Η μεγάλη Χίμαιρα, Πορεία

Η πόρνη από πάνω, Βρετάνια

Τα λουλούδια στην κυρία, ΑποΜηχανής

Το φιλί της γυναίκας αράχνης, 104

Ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, Ίδρυμα Μ.Κακογιάννης

Theatre case, Πνιγμονή Vault

Βόυτσεκ, Άττις

H εκδοχή του Μπράουνινγκ, Εμπορικόν

Ο Έλλην Βρυκόλαξ, Μουσείο Μπενάκη

Τα ραδίκια ανάποδα, EliArt

Με ελεύθερη συνεισφορά :

Interview, Βικτώρια

Το βαλς των βρώμικων δρόμων, Quilombo Centro Cultural

Μαύρη Τσαρίνα, Δυναμό

Keywords
Τυχαία Θέματα