Δράσεις της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο του Προγράμματος OrientGate

«Η διαμόρφωση μίας αποτελεσματικής στρατηγικής και η κατάρτιση σχεδίου δράσεων για την κλιματική αλλαγή και τους υγροτόπους της Αττικής είναι ένα περιβαλλοντικό θέμα προτεραιότητας. Η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής σε σχετικές διακρατικές πρωτοβουλίες και προγράμματα είναι ουσιαστική» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση στο Τρέντο της Ιταλίας της διήμερης συνάντησης (2 και 3 Δεκεμβρίου 2013) της Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής του προγράμματος «OrientGate: Ενα Δομημένο Δίκτυο για την Ενσωμάτωση της Γνώσης για το

Κλίμα, στην Πολιτική και στο Χωρικό Σχεδιασμό», στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Αττικής, μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία των πιλοτικών μελετών, οι δράσεις επικοινωνίας του προγράμματος, η τελική μορφή του «Αποθετηρίου Γνώσης» (Data Repository) και άλλα τεχνικά ζητήματα.

Το πρόγραμμα OrientGate υλοποιείται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας 2007-2013/ Διακρατικό Πρόγραμμα: Χώρος Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης (SOUTH EAST EUROPE 2007 - 2013) και αποσκοπεί στο να συντονίσει τις προσπάθειες προσαρμογής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΝAΕ) στην κλιματική αλλαγή, δημιουργώντας µια μόνιμη συνεργασία μεταξύ κοινοτήτων που παράγουν κλιματικές γνώσεις µε κοινότητες που εφαρμόζουν αυτές τις γνώσεις.

Βασικός στόχος του προγράμματος για την Περιφέρεια Αττικής είναι η συγγραφή ενός κειμένου στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή και τους υγροτόπους.

Προκειμένου να καταρτιστεί ένα συνεκτικό σχέδιο δράσεων για το σκοπό αυτό, κρίνεται σκόπιμη η διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης του προγραμματισμού στην Αττική. Για το λόγο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων με στόχο την ενημέρωση, αλλά και την ενσωμάτωση της γνώσης και της γνώμης των εμπλεκομένων φορέων στη στρατηγική αυτή.

Οι επόμενοι μήνες είναι αφιερωμένοι στην ολοκλήρωση της πιλοτικής μελέτης, στην ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και ευρύτερα του κοινού σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τους υγροτόπους, στην παρουσίαση του αρχικού (draft) κειμένου της στρατηγικής, καθώς και στις δράσεις διαβούλευσης.

Οι επόμενες συναντήσεις του προγράμματος (Steering Committee και Scientific Committee) θα διοργανωθούν από την Περιφέρεια Αττικής και θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα 8-9 Μαΐου του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα