Δραματικές ώρες για την Ουκρανία

Επεκτείνονται οι εξεγέρσεις σε όλο και περισσότερες πόλεις στα ανατολικά της Ουκρανίας κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ. Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Σλαβιάνσκ με τους άνδρες του ουκρανικού σώματος αλεξιπτωτιστών που το φρουρούσαν, να μην προβάλουν αντίσταση.

Υπό κατάληψη τελεί και το δημαρχείο της πόλης Ζντανόβκα και οι εξεγερθέντες λένε ότι οι αξιωματούχοι του δήμου έχουν προσχωρήσει στους αυτονομιστές.

Στην πόλη Χορλίβκα αφού κατέλαβαν χωρίς επεισόδια το δημαρχείο επιτέθηκαν στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης. Το κτίριο καταλήφθηκε. Οι αυτονομιστές

ξεκίνησαν να στήνουν οδοφράγματα στους κεντρικούς δρόμους.

Η Μόσχα παρακολουθεί

Στη Μόσχα ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκκλήσεις τοπικών αξιωματούχων των εξεγερμένων για αποστολή βοήθειας από τη Μόσχα: «Δυστυχώς υπάρχουν πολλές εκκλήσεις από την ανατολική Ουκρανία προς τον πρόεδρο Πούτιν να επέμβει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο πρόεδρος παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία».

Αδύναμο να αντιδράσει το Κίεβο

Η Ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αντιδράσει στις εξεγέρσεις που σημειώνονται στις ανατολικές πόλεις της χώρας.

Στα σημαντικά γεγονότα που εξελίσσονται έρχεται να προστεθεί και η απόλυση του επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων Βιτάλι Τσιχανόφ, επειδή άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Γιατσενιούκ για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση.

Εν τω μεταξύ, ο Τουρσίνοφ υπέγραψε το απόγευμα το διάταγμα έναρξης της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης. Ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί κινήσεις των κυβενρητικών δυνάμεων στις περιοχές των εξεγερμένων. Παράλληλα ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Κίεβο δεν μπορεί να κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την ανατολική Ουκρανία και επομένως να πάρει έκτακτα μέτρα, διότι αυτό θα προϋποθέτει τη ματαίωση των προεδρικών εκλογών στις 25 Μαϊου.

Αυτοσυγκράτηση ζητούν οι ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε τη Δευτέρα (14/04) ότι ενδεχομένως μέσα στη νύχτα να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ομπάμα με το ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πιούτιν. Ο Τζέι Κάρνει προέτρεψε το Κίεβο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και προανήγγειλε νέες κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της Μόσχας.

Keywords
Τυχαία Θέματα