ΔΝΤ: Ανεπαρκής η συμφωνία των ΗΠΑ

Την υπογραφή της συμβιβαστικής συμφωνίας από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που θα σώσει τη χώρα από το «δημοσιονομικό γκρεμό», ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε τα νέα μέτρα που έλαβε το αμερικανικό Κονγκρέσο, κάνοντας, ωστόσο, λόγο για ανεπαρκή συμφωνία, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο οίκος αξιολόγησης

Moody΄s, που προειδοποιεί πως χρειάζονται περισσότερα μέτρα από τις ΗΠΑ προκειμένου να αποτραπεί αρνητική αξιολόγηση του αξιόχρεού της.

«Μία αδράνεια του Κογκρέσου θα είχε παρεμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη» της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, τονίζοντας ωστόσο, ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα προκειμένου να επιστρέψουν τα αμερικανικά δημόσια χρηματοοικονομικά σε τροχιά βιωσιμότητας χωρίς να προκληθεί βλάβη στην «εύθραυστη» οικονομική ανάκαμψη.

«Θα πρέπει ιδιαίτερα να υιοθετηθεί ένα πλήρες σχέδιο, που θα επιτρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλισθεί μία αύξηση των πόρων του κράτους και μία χαλιναγώγηση των μεσοπρόθεσμων δαπανών για την κοινωνική ασφάλεια», επισήμανε ο κ. Ράις.

Από την πλευρά της η Moody΄s, σημειώνει πως συμφωνία για τον προϋπολογισμό καθιστά πιο ευκρινές το μεσοπρόθεσμο έλλειμμα και την πορεία του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να προσφέρει μία βάση για κάποια ουσιώδη βελτίωση των μεσοσταθμικών δεικτών του ελλείμματος της κυβέρνησης.

Η Moody΄s καθιστά αναγκαία τη λήψη περισσότερων δημοσιονομικών μέτρων για τους επόμενους μήνες, «τα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μελλοντικά μικρότερα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να αποκατασταθεί στον χαρακτηρισμό του σταθερού η αρνητική προοπτική για τα κρατικά ομόλογα. Αφετέρου, η μη εφαρμογή επιπλέον μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος θα επηρεάσει αρνητικά την αξιολόγηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα