Διπλωματικό πόκερ με φόντο την Κριμαία

Σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών που ήθελαν το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας να έχει επιδώσει τελεσίγραφο στις ουκρανικές μονάδες στην Κριμαία, ζητώντας την παράδοσή τους έως τις 5:00 τα ξημερώματα της Τρίτης (04/02), προέβησαν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και ο ίδιος ο Στόλος.
Ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν ως τις 05:00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ή να αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο μια πηγή από το

ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
«Παζάρι» με την Κριμαία και στο βάθος εμπάργκο

Ακόμα και το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές όπλων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας λόγω των εξελίξεων στην Κριμαία.

Την είδηση μεταδίδει η Wall Street Journal, η οποία επικαλείται το προσχέδιο της απόφασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που συνεδριάζουν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα πάντα με την WSJ, το προσχέδιο επικροτεί την έως τώρα αντίδραση των ουκρανικών Αρχών στις ρωσικές κινήσεις, εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσει τη δράση των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία ως «εισβολή» και καλεί τη Μόσχα να αρχίσει άμεσα επαφές με το Κίεβο.
Το ίδιο προσχέδιο καλεί τη Ρωσία να «αποσύρει άμεσα» τις δυνάμεις της στις μόνιμες βάσεις της, και αναστέλλει τις προετοιμασίες των ευρωπαϊκών μελών του G8 για συμμετοχή στη σύνοδο του Σότσι τον Ιούνιο.
Η Ε.Ε. επαναβεβαιώνει την πρόθεσή της να συμβάλει στην οικονομική στήριξη της Ουκρανίας αλλά και να προσφέρει εκ νέου συνθήκη συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.
Επιπλέον, το προσχέδιο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω στοχευμένων μέτρων αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης από την πλευρά της Ρωσίας.
Αναστολή των συνομιλιών με τη Ρωσία για τη βίζα αποφάσισε η Ε.Ε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τη Δευτέρα (03/03) να αναστείλουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία για το θέμα της βίζας εξαιτίας της εισβολής της στην Κριμαία, αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης που αναμένεται να εκδοθεί.
Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν το θέμα από το 2007, καθώς η Μόσχα επιθυμεί οι πολίτες της να έχουν πρόσβαση στις χώρες μέλη της ΕΕ χωρίς να χρειάζονται έκδοση άδειας εισόδου.
«Η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τις διμερείς συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές για τα θέματα που αφορούν την έκδοση άδειας εισόδου (βίζας) καθώς και για μια νέα συμφωνία», αναφέρει το προσχέδιο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα